Zviedrijas miljardiera sieva zinājusi Ulofa Palmes slepkavas vārdu

Firmas Tetra Pak īpašumu mantinieka miljardiera Hansa Kristiana Rausinga sieva Eva Rausinga gadu pirms savas nāves izstāstījusi, ka zina 1986.gadā nogalinātā Zviedrijas premjerministra Ulofa Palmes slepkavas vārdu, vēsta izdevums The Local.

2011. gadā Eva nosūtījusi e- pasta vēstuli zviedru žurnālistam Gunnaram Vallam, kurš piedalās Palmes slepkavības izmeklēšanā, norādot, ka ne vien zina, kurš vainīgs Palmes slepkavībā, bet arī kur noslēpts slepkavības ierocis. Vienlaikus Eva norādījusi, ka baidās par savu dzīvību. Kā savā vēstulē minējusi Eva, slepkava ir kāds uzņēmējs, kurš uzskatījis, ka Palmes politika apdraud viņa biznesa drošību.

Vienlaikus Eva lūgusi žurnālistu atcerēties par viņas teikto gadījumā, ja tā pēkšņi nomirst.

Jāatgādina, ka Evas Rausingas līķis šā gada jūlijā tika atrasts ģimenes desmitus miljonu vērtajā mājā. Sākotnējā versija liecināja, ka viņa mirusi no narkotiku pārdozēšanas. Abi ar vīru jau ilgus gadus lietoja narkotikas.

Pāris deviņdesmito gadu sākumā iepazinās kādā ASV narkomānu rehabilitācijas klīnikā, un viņiem abiem gadiem ilgi bijušas problēmas ar narkotiku lietošanu.

Žurnālists vēstules nodevis Zviedrijas prokuratūrai, laikraksts The Guardian norāda, ka zviedru izmeklētāji gatavojas šajā sakarībā nopratināt Hansu Kristianu Rausingu.

Rausings pašlaik iziet rehabilitācijas kursu. Pēc Evas Rausingas līķa atrašanas viņu ģimenes mājā Hansam Kristianam tika piespriests desmit mēnēsu ieslodzījums, ka uz laiku ir atlikts.

Zviedrijas politiķis, premjerministrs Ulofs Palme no 1963. līdz 1969. gadam ieņēma vairākus amatus valdībā. 1969. gadā Palme kļuva par Zviedrijas premjerministru. Pirmais Palmes premjerministra termiņš ilga no 1969. līdz 1976. gadam, bet otras no 1982. līdz 1986. gadam. Šajā laikā viņš kļuva par vienu no starptautiski pazīstamākajiem zviedriem pasaulē. Savu popularitāti viņš ieguva pateicoties aktīvajai darbībai starptautiskajās attiecībās, kur Palme uzstājās kā ass ASV ārpolitikas pretinieks. Tāpat viņš aktīvi uzstājās pret aparteīdu Dienvidāfrikā, Pinočeta režīmu Čīlē, Franko režīmu Spānijā, pievērsa uzmanību rasisma, sociālās nevienlīdzības un citiem starptautiski svarīgiem jautājumiem. Iekšpolitikā Palme pārstāvēja jauno zviedru sociāldemokrātu paaudzi, kuri savos uzskatos tuvinājās sociālistiem un marksistiem.

1986. gada 28. februārī uz Palmi, kurš kopā ar sievu nāca no kino Stokholmas centrā tika izšauts no tuvas distances. Lai arī Palme tika nogādāts slimnīcā, tomēr no gūtā ievainojuma viņš nomira. Palmes slepkava joprojām nav noskaidrots.

Svarīgākais