Britu laikraksts: Latvijas tieslietu sistēma ir pilnīgi korumpēta

Policista piekaušanas lietā attaisnoto britu tūristu dzimtās pilsētas Dērbijas laikraksts "Derby Telegraph" vēsta, ka Latvijas tieslietu sistēma ir pilnīgi korumpēta.

Avīze izvērsusi aktīvu kampaņu, aizstāvot pagājušā mēnesī attaisnotos britu tūristus Metjū Neilu un Deividu Birkinšovu.

Atsaucoties uz kādu "bijušo VDK spiegu, kas agrāk strādāja Latvijā, bet tagad dzīvo Londonā", avīze raksta, ka Latvijas tieslietu sistēma ir "pilnīgi korumpēta".

Papildu apstiprinājumus korupcijas izplatībai Latvijā laikraksta "Derby Telegraph" korespondents esot guvis Neila un Birkinšova tiesāšanas laikā viesojoties Rīgā - brauciena laikā no viesnīcas līdz Rīgas Starptautiskajai lidostai taksometra vadītājs dalījies stāstos par to, kā ceļu policisti aiztur taksometrus par ātruma pārsniegšanu un izspiežot no viņiem kukuļus.

Savukārt laikraksta aptaujātie juristi skaidrojuši, ka Lielbritānija nevarēs izdot Neilu un Birkinšovu atkārtotai tiesāšanai Latvijā, ja abi apsūdzētie tūristi izlems neierasties tiesā.

Saskaņā ar Lielbritānijas likumiem personas nevar izdot tiesāšanai citā valstī par likumpārkāpumiem, par kuriem Lielbritānijā netiesā divas reizes.

Tomēr juristi iesaka apsūdzētajiem ierasties tiesā, jo pretējā gadījumā tiesas process tiks izskatīts bez viņu klātbūtnes un notiesāšanas gadījumā Lielbritānijai viņi būs jāizdod soda izciešanai Latvijā.

Kā jau ziņots, prokurore Ieva Garanča iesniegusi apelācijas protestu par Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 16.oktobra spriedumu, ar kuru pilnībā tika attaisnoti abi par Rīgas Pašvaldības policijas darbinieka piekaušanu pagājušā gada jūnijā apsūdzētie Lielbritānijas pilsoņi.

Pasaulē

Francijā pirmdien sākusies ilgi gaidītā tiesas prāva pret nacionālkonservatīvās partijas Nacionālā apvienība (RN) bijušo līderi Marinu Lepēnu, kas līdz ar 26 partijas biedriem apsūdzēta Eiropas Savienības (ES) līdzekļu izšķērdēšanā.