Austrijā notiks referendums par vispārējo karaklausību

Austrijas valdošā koalīcija - sociāldemokrāti (SPOe) un konservatīvā Tautas partija (VPOe) - vienojusies, ka nākamā gada janvārī tiks rīkots referendums par obligāto karaklausību.

Par to, vai jāsaglabā obligātais karadienests, vai arī Austrijai jāpāriet uz profesionālu armiju, jālemj tautai, televīzijas kanālam ORF pirmdienas vakarā pavēstīja VPOe līderis Mihaels Špindelegers, kurš ieņem vicekanclera un ārlietu ministra amatu.

Viņš piebilda, ka pirmdienas pēcpusdienā runājis ar kancleru Verneru Faimanu, kurš pārstāv sociāldemokrātus, un vienojies par tiesiski saistoša referenduma rīkošanu.

Špindelegers uzsvēra, ka nepieciešams "nepārprotams lēmums" un ka tāpēc tas jānodod tautas izlemšanai.

Uz jautājumu, kas licis viņam mainīt iepriekšējo viedokli un piekrist referenduma rīkošanai, vicekanclers atbildēja, ka viņš nevar noskatīties, kā arvien vairāk zūd karavīru motivācija.

Ja referenduma rezultātā nāksies grozīt pašreizējos likumus, tas tiks izdarīts vēl pirms parlamenta vēlēšanām, kas gaidāmas 2013.gada rudenī.

Špindelegers tomēr atzina, ka joprojām atbalsta vispārējo karaklausību, lai gan ir pārliecināts, ka "vairākums dod priekšroku modernākai iesaukšanas versijai".

Obligātais militārais dienests Austrijā ilgst sešus mēnešus. Iespējams izvēlēties arī alternatīvo darba dienestu, kura laikā jāstrādā slimnīcās, valsts iestādēs vai nevalstiskajās organizācijās, un tas ilgst deviņus mēnešus.

Svarīgākais