Tuvojoties vētrai "Aizeks", Obama Luiziānā izsludina ārkārtas stāvokli

ASV prezidents Baraks Obama pirmdien izsludināja ārkārtas stāvokli Luiziānā, kurai tuvojas tropiskā vētra "Aizeks", kas turpina pieņemties spēkā un var pārtapt orkānā, apdraudot Jaunorleānu, kuru pirms septiņiem gadiem nopostīja viesuļvētra "Katrīna".

Obama informēja Luiziānas gubernatoru Bobiju Džaindelu, ka lēmums pieņemts nolūkā darīt pieejamus federālos līdzekļus.

Prezidents ticies arī ar atbildīgajām amatpersonām, tostarp ar Ārkārtas situāciju pārvaldes (FEMA) vadītāju Kreigu Fageitu.

FEMA un citas valdības iestādes, arī Aizsardzības ministrija, jau sākušas nogādāt nepieciešamo inventāru un krājumus tuvāk apdraudētajām teritorijām.

Obamas rīkojums visu iespējamo glābšanas darbu koordināciju uzticējis FEMA un Iekšzemes drošības ministrijai, cerot, ka tādējādi būs iespējams izvairīties no apjukuma un haosa, kas 2005.gadā piemeklēja viņa priekšteča Džordža Buša administrāciju, kad Ņūorleānai pāri brāzās orkāns "Katrīna", kas prasīja 1800 cilvēku dzīvības.

Sagaidāms, ka "Aizeks", kas tuvāko stundu laikā varētu kļūt par pirmās kategorijas viesuļvētru, ASV Meksikas līča piekrasti sasniegs otrdien.

Pasaulē

Nobela prēmija ekonomikā 2024. gadā tika piešķirta Daronam Acemoglu, Džeimsam Robinsonam un Saimonam Džonsonam, kuri izskaidroja pasaulei, kāpēc dažas valstis kļūst bagātas un attīstās, kamēr citas ir iestrēgušas pagātnē, un kāpēc progress un tehnoloģijas noved pie valsts labklājības tikai dažās vietās, kamēr citās ne, raksta BBC.