Taifūns no Japānas virzās uz Koreju

© Scanpix

Viens no pēdējos gados spēcīgākajiem taifūniem Bolaven, kas visu nedēļas nogali turēja saspridzinājumā Okinavas un citu tuvējo salu iedzīvotājus Japānā, tagad virzās uz Dienvidkoreju. Šīs valsts prezidents Lī Mjunbaks mudinājis iedzīvotājus sagatavoties taifūnam, daudzviet atceltas mācības skolās, pārtraukta prāmju satiksme.

AFP vēsta, ka Bolaven, kas ir jau 15. lielā vētra, kas šogad piemeklējusi reģionu, nodarījis mazākus postījumus, nekā bijis paredzēts. Par cilvēku upuriem no Japānas netiek ziņots – mediji vēsta tikai par pieciem savainotajiem, starp kuriem ir arī kāds 91 gadu vecs sirmgalvis, kuru spēcīgās vēja brāzmas nogāzušas gar zemi. Tomēr vētras dēļ vakar joprojām nebija atjaunota elektrības padeve aptuveni 75 000 mājsaimniecību – gan Okinavas salā, gan Kagošimas provincē Japānas dienvidos. Okinavā taifūna atnestās lietavas turpinājās, un līdz pat pēcpusdienai nedz Nahas pilsētas lidosta, nedz osta darbu tā arī neatsāka. «Ja laika apstākļi atļaus, aviosatiksme tiks atjaunota, cik ātri vien iespējams,» sarunā ar AFP sacījis ostas pārstāvis. Arī salas skolas pirmdien bija slēgtas, bet britu raidkorporācija BBC, kas sazinājusies ar kādu britu tūristu, kurš atrodas pilsētā, vēsta, ka tās ielas izskatoties kā izmirušas.

AP gan uzsver, ka taifūns izrādījies vājāks, nekā bija paredzēts. Japānas meteoroloģiskais dienests bija prognozējis, ka vēja ātrums vētras centrā varētu sasniegt 180 km/h, bet atsevišķas brāzmas – pat 252 km/h. Tomēr televīzijas kompānija NHK vakar vēstīja, ka spēcīgākās brāzmas sasniegušas tikai 140 km/h lielu ātrumu. Taču cita sinoptiķu prognoze ir apstiprinājusies – taifūns patiešām pārvietojas samērā lēni, kas nozīmē, ka slikti laika apstākļi saglabājas ilgstošā periodā. Arī Klusā okeāna ūdeņi ir pamatīgi sakulti – vairāki aculiecinieki apgalvo, ka viļņu augstums patiešām sasniedzis prognozētos 13 metrus. Tā kā okeāns vēl nav nomierinājies, pagaidām netiek dota atļauja atgriezties mājās tiem vairāk nekā 550 piekrastes iedzīvotājiem, kuri tika evakuēti, baidoties no tā, ka viņu mājas varētu applūst.

Vakar taifūns turpināja savu ceļu uz ziemeļiem, un Dienvidkorejas varasiestādes ir nobažījušās, ka virs Austrumķīnas jūras tas varētu pieņemties spēkā. Gaidāms, ka pirmo triecienu otrdienas rītā Bolaven dos Čedžu salai. Saskaņā ar varasiestāžu rīkojumu jau vakar pēcpusdienā tika slēgta Čedžu lidosta un paziņots par aptuveni 140 reisu atcelšanu. Transporta ministrija paziņojusi, ka uz laiku tiek pārtraukta satiksme 68 no 87 valsts prāmju līnijām, vēsta AFP. Tāpat paziņots par Dienvidkorejas dienvidos esošās Pusanas ostas slēgšanu, bet lielāko kuģu kapteiņiem ieteikts iziet atklātā jūrā un censties izvairīties no taifūna. Dienvidkorejas civilās aizsardzības dienestā izsludināta paaugstināta trauksmes gatavība, bija paredzēts, ka naktī uz otrdienu atsevišķos valsts rajonos varētu noteikt ārkārtas stāvokli. Gan Seulā, gan Inčhonā skolēniem jau paziņots, ka otrdien viņiem skolās nav jāierodas. Dienvidkorejas civilās aizsardzības dienests brīdinājis, ka taifūns nes līdzi nopietnas lietusgāzes (nokrišņu daudzums var sasniegt 500 milimetru), kas var izraisīt zemes nogruvumus.

Svarīgākais