Viļņas mērs gatavs nopirkt dažas Grieķijas salas

Lietuvas galvaspilsētas Viļņas mērs Artūrs Zuoks nācis klajā ar ierosinājumu iegādāties no Grieķijas valdības par saprātīgu samaksu pāris valstij piederošo salu.

Viņaprāt, nelielie, neapdzīvotie sauszemes masīvi nemaksā vairāk par pieciem miljoniem dolāru (2,8 miljoniem latu) katrs, ziņo portāls BNN.lv. Turklāt Viļņas mērs neizslēdz iespēju, ka Grieķijas salas Lietuvai varētu izmaksāt pat vēl lētāk, ziņo laikraksts LNK Žinios. Zuoks šajās salās labprāt izveidotu biznesa centrus un tūrisma zonas.

Kā priekšrocību Lietuvas teritorijas paplašināšanai eksperti min Eiropas Savienības atbalstu. Tā kā salas ietilpst savienības teritorijā, Brisele būtu spiesta sniegt palīdzību to apgūšanā.

Šobrīd grieķu politiķu vidū nav vienprātības «zemes tirdzniecības» jautājumā. Iepriekš Grieķijas premjers Antonis Samars atzinis, ka salu atsavināšana iespējama vien ievērojot virkni nosacījumu. Taču vēlāk šos Ministru prezidenta izteikumus noliedza valdības preses dienests. Salu pārdošanas ideja popularitāti negūst arī sabiedrībā.

Kā zināms, Grieķija ir viena no tām valstīm, kas ekonomiskajā krīzē cietusi vissmagāk. Dzīves līmenis šajā valstī kopš 2008.gada sarucis par 35%. Gadījumā, ja Atēnas būs spiestas pamest eirozonu, vidējo ienākumu apjoms uz vienu iedzīvotāju Grieķijā samazināsies vēl par 70%.

Pasaulē

Pasaulē populārās spēles "Fortnite" izstrādātājs "Epic Games" sūdz tiesā tehnoloģiju kompānijas "Google" un "Samsung", apsūdzot tās par nelikumīgu sadarbošanos, lai bloķētu konkurentus lietotņu veikalam "Samsung" ierīcēs.