Sīrijas ministrs: Sarunas ar opozīciju ir iespējamas pēc valsts "attīrīšanas" no dumpiniekiem

Sīrijas režīms sāks sarunas ar opozīciju tikai tad, kad valsts būs "attīrīta" no dumpiniekiem, svētdien sacīja Sīrijas ārlietu ministrs Valids Mualems.

"Plānu par sarunām starp Sīrijas valdību un opozīciju varēs sākt īstenot pēc tam, kad Sīrija būs atbrīvota no bruņotiem grupējumiem," pēc tikšanās Damaskā ar Irānas parlamenta Nacionālās drošības un ārlietu komisijas priekšsēdētāju Aladinu Borudžerdi sacīja ministrs.

"Nosacījums jelkādām politiskām sarunām ir bruņoto grupējumu vardarbības apturēšana un ārvalstu militārās intervences Sīrijā noraidīšana," uzsvēra Mualems.

"Mēs uz Sīrijas drošību raugāmies kā uz savu drošību. Uz šā pamata mēs turēsimies kopā ar mūsu sīriešu brāļiem," savukārt norādīja Borudžerdi.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta, un saskaņā ar Londonā bāzētās aktīvistu orhganizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) datiem tajā dzīvību ir zaudējuši teju 25 000 cilvēku. Atbilstoši oficiālās Damaskas datiem nemieros nogalināti 8000 cilvēku.

Rietumi un arābu valstis ar ANO Drošības padomes starpniecību cenšas panākt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada aiziešanu no amata, uzskatot, ka tādējādi tiks apturēta vardarbība, taču viņu centienus bloķē Krievija un Ķīna, kas apgalvo, ka iejaukšanās no ārpuses novedīs pie Sīrijas konflikta eskalācijas.

Sīrijas varas pārstāvji norāda, ka sastop lieliski bruņotu kaujinieku pretestību, kas saņemot palīdzību no ārzemēm.

Savukārt Irāna apsūdz Turciju un Persijas līča valstis, ka tās, slepeni vienojoties ar ASV un Izraēlu, ar ieročiem apgādā Sīrijas nemierniekus, lai panāktu tuva Teherānas sabiedrotā - Sīrijas prezidenta Asada - gāšanu.

Svarīgākais