Spānijā dzīvnieku aizstāvji protestē pret vēršu cīņu pārraižu atjaunošanu sabiedriskajā televīzijā

© Scanpix/AFP

Pēc sešu gadu pārtraukuma Spānijas sabiedriskā televīzija nolēmusi no septembra programmā atkal iekļaut vēršu cīņu pārraides, un šī iecere piektdien izraisījusi dzīvnieku tiesību aizstāvju sašutumu.

Valsts finansētais medijs RTVE paziņojis, ka 5.septembrī grasās pārraidīt vēršu cīņu festivālu, kas norisināsies Valjadolidā un kurā piedalīsies vairāki populāri matadori.

"Spānijas televīzija uzskata, ka tik augstas kvalitātes festivāls būtu jādara pieejams visiem spāņu līdzjutējiem," skaidro televīzijas pārstāvji.

Spānijas sabiedriskā televīzija vēršu cīņu pārraides pārtrauca 2006.gadā, šādu lēmumu skaidrojot gan ar augstajām translāciju tiesību izmaksām, gan ar faktu, ka televīzijas skatītāju vidū sarūk šādu pārraižu interesentu skaits.

Taču tagad nolemts vēršu cīņas atkal piedāvāt televīzijas skatītājiem, jo panākta vienošanās par translāciju tiesību izmaksu samazinājumu.

Tikmēr dzīvnieku aizstāvji šādu televīzijas rīcību asi nosodījuši.

"Tas ir solis atpakaļ attiecībā uz dzīvnieku labturību un dzīvnieku aizsardzību šajā valstī," atzīst dzīvnieku aizsardzības organizācijas PACMA pārstāve Silvija Barkero. "Mūsuprāt, ir pilnīgi nepieņemami, ka Spānijas sabiedriskā televīzijā tiek atkal pārraidītas vēršu cīņas, ņemot vērā, kas tas jau tika pārtraukts."

Barkero arī atsaucas uz sabiedriskās domas aptaujām, kas norāda, ka vairums spāņu neatbalsta vēršu cīņas.

Viņasprāt, nav pieņemami arī, ka vēršu cīņas varētu tikt pārraidītas plkst.18, kad pie televizoru ekrāniem atrodas bērni, un šajā laikā vardarbīgas ainas televīzijā ir aizliegtas.

RTVE darbības nolikumā, kas pieejams arī tīmeklī, savulaik bija teikts, ka vēršu cīņu pārraidēs redzamas vardarbīgas ainas, un ka tās nevajadzētu televīzijā rādīt laikā no plkst.5 līdz plkst.18.

Taču jaunā televīzijas valde RTVE darbības nolikumā ir ieviesusi zināmas izmaiņas.

"Tolaik ieviesto uzskatu, ka vēršu cīņas ir vardarbība pret dzīvniekiem, pašreizējā valde vairs neatbalsta," atzinis kāds RTVE vadībai tuvu stāvošs avots.

Vēršu cīņu cienītāju skaits Spānijā jau gadiem sarūk.

2010.gadā veiktajā aptaujā iebildumus pret vēršu cīņām izteica 60% respondentu.

Barselonā pēdējās vēršu cīņas norisinājās pērn septembrī, jo Katalonijas reģionā Spānijas ziemeļaustrumos stājās spēkā gadsimtiem ilgā asiņainā sporta aizliegums.

Katalonijas reģionālais parlaments 2010.gadā pieņēma likumu, no 2012.gada aizliedzot vēršu cīņas. Katalonija kļuvusi par pirmo kontinentālās Spānijas provinci, kas vērsusies pret gadsimtiem seno tradīciju. 1991.gadā vēršu cīņas jau tika aizliegtas Spānijai piederošajās Kanāriju salās.

Spāņu tradicionālajās vēršu cīņās vispirms vērsi skausta rajonā sadur pikadors, kas sēž zirgā. No 20.gadsimta zirgi tiek ietērpti aizsargtērpā, taču senāk satrakotais vērsis zirgu parasti arēnā nogalināja.

Pikadora dūriens skaustā izraisa dzīvniekam asins zudumu, kā arī pavājina kakla muskuļus, liekot dzīvniekam turēt galvu zemāk nolaistu.

Pēc pirmā dūriena arēnā iziet trīs banderiljas, kas mēģina iedurt vērsim plecos asas dzelkšņainas nūjas, lai dzīvnieku vēl vairāk novājinātu.

Tikai tad pie savainotā vērša dodas matadors ar savu apmetni, kas veic stilizēta rituāla gājienus, demonstrējot savu mākslu un bravurīgumu, līdz beigās novājinātais vērsis tiek nogalināts ar zobena dūrienu sirds vai aortas apvidū.