Spāņu omīte sabojā 100 gadus vecu fresku

© Scanpix

Spānijā, netālu no Saragosas pilsētas valsts ziemeļos, kādas baznīcas draudzes locekle bijusi tik laipna, ka uzņēmusies pati saviem spēkiem atjaunot vairāk nekā 100 gadus vecu fresku. Taču diemžēl viņas pūliņi izrādījušies neveiksmīgi.

Fresku ar nosaukumu Ecce Homo darinājis mākslinieks Eliass Garsija Martinezs (Elias Garcia Martinez) un tā bijusi baznīcas lepnums. Taču mitruma dēļ mākslas darbs pamatīgi sabojājies un bijis jārestaurē.

Šīs rūpes bez pilsētas varas vīru atļaujas uzņēmusies kāda vairāk nekā 80 gadus veca draudzes locekle.

Viņas neprofesionālā darba rezultātā reiz cienīgais portrets tagad līdzinās pārāk matainam pērtiķim slikti pieguļošā tunikā, raksta BBC.

Neveiksmīgo pūliņu iznākums nav apmierinājis arī pašu «mākslinieci», kas visbeidzot nolēmusi vērsties pie pilsētas domes, lai runātu ar kultūras nozares darbiniekiem.

Sagaidāms, ka mākslas vēsturnieki tuvākajā laikā tiksies, lai apspriestu, kā rīkoties tālāk un vai vispār, kas glābjams.

Saragosas domē uzsver, ka sievietei galu galā bijuši labi nodomi. Drīzumā viņai plānots tikties ar profesionālu restaurētāju, lai pastāstītu, kādus tieši materiālus viņa izmantojusi.

«Ja fresku nebūs iespējams glābt, mēs, visticamāk, tās vietā novietosim fotogrāfiju,» tā kāds domes darbinieks.

Jāatzīmē, ka, lai gan freska nav uzskatāma par ļoti vērtīgu naudas izteiksmē, tai ir augsta sentimentāla vērtība vietējo iedzīvotāju acīs.

Turklāt tieši pirms bēdīgo ziņu parādīšanās vietējais mākslas centrs bija saņēmis ziedojumu no freskas autora mazmeitas, kas vēlējusies mākslas darbu atjaunot.

Svarīgākais