Japānā uzcelts jauns pasaules brīnums – Akasi tilts

Četrus kilometrus garais tilts uzcelts 70 metrus virs jūras līmeņa. Akasi tilts spēj izturēt zemestrīces un viesuļvētras.

Šis tilts Ginesa rekordu grāmatā ierakstīts divreiz, - gan kā pasaulē garākais (4 km), gan kā visaugstākais (augstāks par Eifeļa torni). Akasi tilts savieno Japānas teritoriju ar Avadzi salu.

Tilts spēj izturēt 8,5 balles stipru zemestrīci un vēju, kas sasniedz 80 metrus sekundē. Konstrukcijas izturība tiek kontrolēta visu diennakti.

Tilta pamatnes izveidei tika izgudrots jauna veida betons, kas zem ūdens ātri sacietē. Tas tika klāts kārtām kā pīrāgs. Šis darbs prasīja gadu. Tilta galvenie nesošie elementi ir stiepļu kabeļi abpus tiltam. Katrā kabelī ir gandrīz 37 tūkstoši superizturīgu stīgu 5 mm diametrā. Katra stīga iztur 160 kg slodzi. Kopumā izmantoti gandrīz 300 tūkstoši km stīgu. Ar tām varētu septiņas reizes apvīt Zemeslodi.

Akasi tilts ir ne vien ātrumtrase, - tajā iebūvēti arī ūdensvadi, elektrības un telefona līnijas.

Tiltu cēla deviņus gadus. Tas izmaksāja aptuveni piecus miljardus dolāru. Pašlaik brauciens vienā virzienā maksā 25 dolārus. Kad investīcijas būs sevi atpelnījušas, tilts kļūs bezmaksas. Tas varētu notikt 2040. gadā.

Svarīgākais