Iznīcināt bin Ladenu ASV prezidentu pamudinājusi Klintone

Amerikas Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama (Barack Obama) vairakkārt apšaubījis specoperācijas lietderīgumu pret bijušo teroristiskās organizācijas Al-Qaeda līderi Osamu bin Ladenu, baidoties, ka tā varētu neizdoties.

Dot rīkojumu iznīcināt «teroristu numur viens» Baltā nama saimnieku pārliecinājusi Valsts sekretāre Hilarija Klintone (Hillary Clinton).

Šāds apgalvojums izteikts nupat izdotajā grāmatā Leading From Behind: The Reluctant President and the Advisors Who Decide for Him, ko uzrakstījis amerikāņu reportieris Ričards Miniters (Richard Miniter), kurš specializējies pētnieciskajā žurnālistikā.

Grāmatā autors atsaucas uz avotiem ASV bruņotajos spēkos. Kā norāda Miniters, kurš iepriekš strādājis tādos izdevumos kā Wall Street Journal, Washington Times un Sunday Times, Obama baidījies, ka operācija pret bin Ladenu Pakistānā varētu izgāzties, un tajā tiks vainots prezidents. Obama it kā esot trīs reizes atcēlis tās īstenošanu – 2011.gada janvārī, februārī un martā. Uz šādu rīcību prezidentu pamudinājusi viņa ilggadējā padomniece un uzticības persona Valērija Džareta (Valerie Jarrett), bažījoties, ka neizdošanās gadījumā Obamam būs jāiztur negatīva attieksme no sabiedrības puses.

Savukārt Klintone, ar kuru Obama 2008.gadā cīnījās par tiesībām kļūt par prezidenta amata kandidātu no Demokrātu partijas vidus, uzstāja uz militārās operācijas nepieciešamību. «Klintone zināja, ka viņas vīrs, prezidents Bils Klintons (Bill Clinton), samaksāja dārgu cenu tādēļ, ka nespēja apturēt bin Ladenu līdz 11.septembra teroraktiem. Klintone bija pārliecināta – ja Obama neizmantos iespēju iznīcināt teroristu, tas negatīvi ietekmēs visu viņa prezidentūras termiņu,» rakstīts grāmatā.

Obama ilgi izrādījis neizlēmību – sākotnēji operācija bija nolikta uz 1.maiju, taču vēlāk tikusi atlikta un īstenota nākamajā dienā. Pēc tās īstenošanas Baltais nams apstiprinājis vienas dienas aizkavēšanos – pēc ierēdņu teiktā, tam par pamatu bija sliktie laika apstākļi. Miniters, atsaucoties uz BBC informāciju, apgalvo, ka laika apstākļi specoperācijas vietā 1.maijā bijuši ideāli.

Baltais nams grāmatā publiskotos faktus, ka Obama it kā trīs reizes esot atlicis specoperācijas īstenošanu, nodēvējis par «pilnībā safabricētiem».

Svarīgākais