Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Asanžam iesaka sēdēt Ekvadoras vēstniecībā, kamēr apnīk

Nav daudz iespēju, ko Apvienotā Karaliste pašreiz varētu iesākt WikiLeaks dibinātāja Džuljena Asanža (Julian Assange) lietā, tāpēc vislabākā izvēle ir ieņemt nogaidošu pozīciju, norāda britu tiesībzinātņu eksperti.

Tiek uzsvērts, ka no Lielbritānijas puses nav bijis prātīgi nākt klajā ar draudiem, ka tās varas iestādes varētu iebrukt Ekvadoras vēstniecībā un arestēt Asanžu.

Pēc ekspertu sacītā, diez vai Asanžam ļoti gribas Ekvadoras vēstniecībā uzturēties mēnešiem vai pat gadiem, tāpēc, ieņemot nogaidošu pozīciju, Lielbritānija tikai iegūs.

Lai gan 41 gadu vecajam austrālietim Ekvadorā sniegts politiskais patvērums, viņš šajā valstī nevar nokļūt, neizejot no tās vēstniecības Londonā, kur viņu aizturētu britu drošības dienesti.

Kā zināms, Lielbritānija turpina apgalvot, ka tās pienākums ir izdot Asanžu Zviedrijai. Taču Wikileaks dibinātāja advokāti vēlas, lai briti apsola neļaut zviedriem viņu klientu izdot tālāk Amerikas Savienotajām Valstīm. Amerikāņu varas iestādes gan norādījušas, ka šajā lietā nav ieinteresētas.

Tiek atzīmēts, ka Lielbritānija nevar sniegt šādu garantiju, nezinot kādas tieši apsūdzības varētu tikt izvirzītas, vēsta Reuters.

Eksperti piekrīt, ka pastāv iespēja arestēt Asanžu, atceļot Ekvadoras vēstniecības diplomātisko statusu, ļaujot policijai ieiet ēkā. Taču tiek norādīts, ka tā nav starptautiskajiem standartiem atbilstoša prakse un varētu apdraudēt britu ārvalstu diplomātus.

«Vislabākais variants, kā šajā lietā virzīties uz priekšu ir ļaut Asanžam uzturēties Ekvadoras vēstniecībā, cik ilgi vien viņam gribas. Visbeidzot nogurs gan viņš, gan mediji. Nogurs arī pati Ekvadora, kas sāks domāt, kāds gan tai no visas šīs lietas labums,» uzsver Kreigs Bārkers (Craig Barker), Saseksas universitātes tiesībzinātņu profesors.

WikiLeaks dibinātājs šobrīd atrodas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, taču Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs (William Hague) paziņojis, ka plāno panākt Asanža izdošanu Zviedrijai. Viņš izslēdz iespēju, ka britu varas iestādes varētu nodrošināt Asanžam iespēju droši izbraukt no valsts.

Kā ziņots, Ekvadora uzskata, ka Asanža bažas par savu drošību ir pamatotas, un ka viņš kļuvis par politiskas vajāšanas upuri. Asanžs 19.jūnijā lūdza politisko patvērumu Ekvadoras vēstniecībā Londonā un kopš tā laika uzturas vēstniecības ēkā.

Asanžs tika aizturēts Lielbritānijā 2010.gada decembrī, pamatojoties uz divu Zviedrijas pilsoņu sūdzībām par seksuālu uzbrukumu. Pats Asanžs šīs apsūdzības noraida, lai gan atzīst, ka viņam bijis sekss ar šīm sievietēm. Asanžs uzstāj, ka dzimumattiecībās sievietes stājušās labprātīgi, bet prasības iesniedzējas apgalvo, ka vīrietis viņas izvarojis.