Alžīrijas bijušais ārlietu ministrs Lahdars Brahimi kļūs par jauno ANO un Arābu sūtni Sīrijā

Par jauno ANO un Arābu līgas īpašo sūtni Sīrijas jautājumā izvēlēts Alžīrijas bijušais ārlietu ministrs Lahdars Brahimi, piektdien paziņojusi ANO. Kā ziņots, līdzšinējais ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumā Kofi Annans šomēnes paziņoja par atkāpšanos, jo nav spējis pārliecināt Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu pieņemt viņa miera plānu.

Annans sūtņa pienākumus turpinās pildīt līdz 31.augustam.

Paziņojot par Brahimi iecelšanu sūtņa amatā, ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns lūdza "spēcīgu, skaidru un vienotu" starptautisku atbalstu Brahimi viņa gaidāmajā darbā.

"Vardarbībai un ciešanām Sīrijā ir jābeidzas. Ģenerālsekretārs novērtē Brahimi kunga vēlmi ziedot savus ievērojamos talantus un pieredzi šim svarīgajam uzdevumam, kam viņam būs nepieciešams starptautiskās kopienas atbalsts, tostarp [ANO] Drošības padomes," teikts Bana preses pārstāvja izdotajā paziņojumā.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta, un saskaņā ar cilvēktiesību aizstāvju organizāciju datiem upuru skaits jau pārsniedzis 23 000, no kuriem lielākā daļa bijusi neapbruņotas civilpersonas.

Rietumi un arābu valstis ar ANO Drošības padomes starpniecību cenšas panākt prezidenta Bašara al Asada aiziešanu no amata, uzskatot, ka tādējādi tiks apturēta vardarbība, taču viņu centienus bloķē Krievija un Ķīna, kas apgalvo, ka iejaukšanās no ārpuses novedīs pie Sīrijas konflikta eskalācijas.

Svarīgākais