Zemei tikai 14 000 kilometru attālumā palidojis garām asteroīds

Zeme gandrīz sadūrusies ar asteroīdu. Pagājušajā piektdienā tas pietuvojies mūsu planētai 8700 jūdžu (aptuveni 14 tūkstošu kilometru) lielā attālumā, kas ir 30 reizes mazāk par attālumu līdz Mēnesim, un palidojis garām, vēsta „The Daily Mail”.

Vienlaikus laikraksts uzsver, ka tas bijis mazs asteroīds – tikai 23 pēdas (aptuveni 7 metru) diametrā, un ja tas sāktu krist uz Zemes, tad gandrīz bez atlikuma sadegtu atmosfērā. Šāda izmēra objekti arī paiet garām Zemei līdzīgā attālumā vidēji divas reizes gadā.

Jāatgādina, ka ASV NASA trūkst līdzekļu Zemei bīstamo asteroīdu meklējumiem un izsekošanai. Par to teikts ASV Nacionālas zinātņu akadēmijas ziņojumā, kas publicēts pagājušajā mēnesī. Akadēmija atgādina, ka vēl 2005. gadā ASV Kongress uzticēja NASA sagatavot plānu tadu asteroīdu un komētu, kuru sadursme ar Zemi ir spējīga novest pie katastrofālām sekām, novērošanai.

Drīzumā NASA eksperti paziņoja, ka eksistē aptuveni 20 tūkstoši potenciāli bīstamu debesu ķermeņu ar diametru vairāk nekā 140 metri. No tiem līdz 2020. gadam ir pilnīgi reāli atklāt vismaz 90 procentus, tomēr izdevumi var sasniegt līdz vienam miljardam dolāru. Mērķa īstenošanai nepieciešams uzbūvēt jaunu virszemes teleskopu vai nogādāt orbītā infrasarkano observatoriju.

Baltais nams noraidīja šīs idejas kā pārāk dārgas. Tajā pašā laika ASV likumdevēji praktiski neko nav pievienojuši tiem apmēram 4 miljoniem dolāru, kurus NASA (no sava 18 miljardu budžeta) ik gadu tērē „asteroīdu medībām”.