Nakts Amjēnā pagājusi mierīgi

© Scanpix

Policijas papildspēku ievešana Francijas pilsētā Amjēnā nomierinājusi kaislības, un jauniešu nemieri, kuros naktī uz otrdienu tikai ievainoti 17 policisti un nodedzinātas vairākas ēkas, nodarot pilsētai zaudējumus vismaz miljona eiro vērtībā, nav atkārtojušies.

Tomēr iedzīvotāju reakcija uz iekšlietu ministra Manuela Valla vizīti liecina, ka konfrontācija jebkurā brīdī var atkārtoties.

«Pagājusī nakts Amjēnas ziemeļu priekšpilsētās bija ļoti, ļoti mierīga. Citās pilsētas daļās gan notikuši incidenti, sadedzinātas septiņas automašīnas, taču diemžēl jāsaka, ka tā ir ierasta lieta. Mēs ceram, ka konflikts tagad ir pāršķirta lappuse, taču jāsaprot, ka tas nav prognozējami, kāda dzirkstele var uzliesmot jebkurā brīdī,» sarunā ar Reuters sacījis pilsētas policijas runasvīrs. Pēc notikušajām nekārtībām rajonā, kurā parasti patrulē ne vairāk kā 30 policistu, naktī uz trešdienu bija izvietoti vismaz 250 kārtības sargu – turklāt nevis ierindas policisti, bet labi bruņoti un cīņai pret masu nemieriem apmācīti īpašo uzdevumu vienību kaujinieki. AFP vēsta, ka vakar līdz ar rītausmu policijas automašīnu kolonnas pametušas Amjēnas ziemeļu priekšpilsētu, taču pastāvēja liela varbūtība, ka naktī rajons atkal tiks pastiprināti patrulēts.

Par to, ka iedzīvotāji ir neapmierināti ar varas iestāžu attieksmi, liecina viņu reakcija uz iekšlietu ministra M. Valla vizīti Amjēnā. Liels cilvēku pūlis ministru sagaidījis ar svilpšanu un ūjināšanu, paudis neizpratni, kādēļ M. Valls ticies tikai ar policijas vadību un pilsētas mēru Žilu Demaijī, bet nav vēlējies uzklausīt viņu viedokli par notiekošo. Franču medijiem priekšpilsētas iedzīvotāji (pārsvarā nabadzīgāko sabiedrības slāņu pārstāvji, liela daļa – imigranti) stāstījuši, ka policija jau gadiem ilgi pret viņiem izturas augstprātīgi, ar neslēptu pārākuma atziņu. Pirmdienas nemierus izprovocējis tas, ka policisti bez jebkāda iemesla sākuši pārbaudīt dokumentus cilvēkiem, kuri bija sapulcējušies uz kādas autokatastrofas upura bērēm. «Es vēlētos, lai viņi pret mums izrādītu kādu cieņu, pārstātu pret mums izturēties kā pret suņiem,» sarunā ar Reuters sacījusi avārijā bojā gājušā vīrieša māte Fatima Hadži. Viņas meita, 22 gadus vecā Sabrina piebildusi, ka policistu pārākuma izjūtai nav robežu. «Tiklīdz viņi šajā rajonā pamata kādu jaunieti, tas tiek vai nu saslēgts rokudzelžos, vai pazemots. Nav nekāda dialoga. Mēs maksājam nodokļus, piedalāmies vēlēšanās, bet pret mums izturas kā pret dzīvniekiem,» viņa sūdzējusies.

M. Valls paziņojis, ka tiks veikta izmeklēšana, lai noskaidrotu, cik lielā mērā notikušajā vainojami policisti, taču uzsvēris, ka pašlaik galvenais uzdevums ir panākt likumu ievērošanu. «Šaujamieroču lietošanai pret policistiem un sabiedriskā īpašuma bojāšanai nav nekāda attaisnojuma,» viņš uzsvēris. Pilsētas mērs savukārt vērsis uzmanību uz to, ka nekārtības sākušās pāris dienu pēc tam, kad valdība Amjēnas ziemeļu rajonus iekļāvusi to reģionu sarakstā, kuros nepieciešams uzlabot policijas darbību. Vairāki analītiķi norādījuši, ka rajons, kur bezdarba līmenis pēdējo gadu laikā sasniedzis 45%, faktiski nokļuvis jauniešu bandu varā un šie grupējumi, protams, ir neapmierināti ar varas iestāžu mēģinājumiem nodibināt kārtību.