ANO komisija Hulas slaktiņa sarīkošanā vaino Sīrijas armiju un zemessardzi

Sīrijas armija un valdībai lojālā zemessardze ir atbildīga par maijā Hulas apkaimē sarīkoto slaktiņu, kurā tika nogalināti 108 cilvēki konstatējuši ANO Cilvēktiesību padomes izmeklētāji.

Hulas slaktiņš tiek uzskatīts par vienu no asiņainākajiem uzbrukumiem civiliedzīvotājiem, kāds vien pieredzēts kopš Sīrijas dumpja sākuma 2011.gada martā.

Sīrijā kara noziegumus pastrādājuši kā opozīcijas grupējumi, tā valdības bruņotie spēki, atzinuši ANO Cilvēktiesību padomes izveidotās izmeklēšanas komisijas locekļi.

Sistemātiski pārkāpumi pilnvaroti Sīrijas valdības augstākajos varas ešelonos, norāda komisija.

104 lappušu garajā ziņojumā, kurā aplūkoti notikumi starp 2012.gada februāri un jūliju, kā Sīrijas bruņoto spēku veikto pārkāpumu piemēri minētas slepkavības, spīdzināšana un seksuāla vardarbība. Šajā laika posmā, kā norāda ziņojuma autori, pielietota arvien brutālāka taktika.

Ziņojumā konstatēts, ka arī opozīcijas spēki pastrādājuši kara noziegumus, tomēr tie nav bijuši nedz tik nopietni, nedz bieži, nedz arī tik vērienīgi, kā tie, par kuru pastrādāšanu tiek vainoti valdības spēki.

Konkrēti, valdības karavīri un šahības - valdībai lojālās zemessardzes - karotāji ir ir atbildīgi par 25.maija slaktiņu Taldu, Hulas apkaimē, kur tika nogalināti 108 cilvēki, arī 49 bērni.

Kaut arī Damaskas valdība komisijas locekļiem nav ļāvusi iebraukt Sīrijā, izmeklētāji runājuši ar aptuveni 700 cilvēkiem, arī civilistiem un armijas dezertieriem, kas devušies bēgļu gaitās uz Sīrijas kaimiņvalstīm.

Sīrijas valdība iepriekš kategoriski noliegusi, ka tai būtu jelkāda saistība ar Hulā notikušo slaktiņu.

Svarīgākais