Par ārkārtas nosēšanos degvielas trūkuma dēļ Spānijā sākta izmeklēšana pret "Ryanair"

Spānijā sākta izmeklēšana pret Īrijas zemo cenu lidsabiedrību "Ryanair", kuras lidmašīnas degvielas trūkuma dēļ jūlijā trīs reizes bija spiestas veikt ārkārtas nosēšanos.

Izmeklēšanu sākusi Spānijas Gaisa satiksmes drošības aģentūra, balstoties uz sūdzību, kas saņemta no valsts lidostu apsaimniekotāja.

Trīs "Ryanair" lidmašīnas 26.jūlijā Valensijā lūdza atļauju veikt ārkārtas nosēšanos degvielas trūkuma dēļ.

Nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ lidmašīnām nācās izmantot nevis Madrides lidostu, kā bija paredzēts, bet gan Valensijas lidostu. Tām tika dota atļauja veikt nosēšanos prioritārā kārtībā, jo to piloti brīdināja, ka lidaparātiem sāk beigties degviela.

"Tās nebija ārkārtas nosēšanās, tās bija normālas nosēšanās," savukārt apgalvo "Ryanair" pārstāve Madridē, piebilstot, ka lidmašīnām degviela bija atlikusi vēl 30 lidojuma minūtēm.

"Visiem "Ryanair" lidojumiem tiek nodrošināts nepieciešamais degvielas daudzums," uzsver aviosabiedrības pārstāve. "Tiek paredzēta degviela braukšanai pa skrejceļu, lidojumam, maršruta maiņai, neparedzētiem gadījumiem."

Tikmēr īru laikraksts "Sunday Independent" ziņo, ka "Ryanair" ir strikti noteikts katram lidojumam nepieciešamais degvielas daudzums un ka pilotiem pēc iespējas jācenšas samazināt degvielas patēriņš. Savukārt gadījumos, kad, pēc uzņēmuma domām, patērēts pārāk liels degvielas daudzums, pilotam jāsniedz paskaidrojumi.

Otrdien sūdzību pret "Ryanair" iesniedza arī Spānijas patērētāju tiesību aizsardzības organizācija CEACCU, norādot, ka lidsabiedrība apdraudējusi pasažieru drošību.

CEACCU pieprasa apturēt "Ryanair" darbības licenci uz trim gadiem, un kompānijai noteikt sodanaudu 4,5 miljonu eiro (3,16 miljonu latu) apmērā.

Svarīgākais