Grautiņos Francijas pilsētā Amjēnā ievainoti 16 policisti

Grautiņos Amjēnā Francijas ziemeļu daļā naktī uz otrdienu ievainoti 16 policisti.Nemieru laikā aizdedzināta sākumskola, kurai nodarīti vērā ņemami postījumi. Savukārt sporta centrs grautiņos pilnībā izdemolēts.

Sadursmes pirmdienas vakarā izraisījās starp aptuveni simts vietējiem jauniešiem un pusotru simtu likumsargu.

Neviens cilvēks gan netika aizturēts.

Cenšoties apslāpēt nemierus, policisti lika lietā asaru gāzi un gumijas lodes. Savukārt nekārtību cēlēji izmantoja skrotis un petardes.

Nekārtību cēlēji ar varu izvilka no automašīnām šoferus un tad spēkratus nolaupīja.

Nekārtības pirmdien sākās ap plkst.21 (plkst.22 pēc Latvijas laika), bet norima otrdienas rītā ap plkst.4, kad ieradās valsts policijas papildspēki.

Jau nedēļu pilsētā bija vērojama spriedze vietējo iedzīvotāju un policijas starpā, un tika reģistrēti vairāki incidenti. Taču līdz pirmdienai tie nebija tik vardarbīgi.

Nemieri pilsētā sākās pēc kāda vīrieša aizturēšanas par bīstamu braukšanu.

Vīrietis tika aizturēts brīdī, kad daudzi rajona iedzīvotāji devās izrādīt pēdējo godu kādam 20 gadus vecam vietējam iedzīvotājam, kurš gāja bojā motocikla avārijā.

Līdz pirmdienai nekārtības Amjēnā bija daudz mazākā mērogā. Līdz pirmdienai nemieros tika aizdedzinātas divas skolas, kā arī vairāki desmiti automašīnu un atkritumu tvertņu.

Pilsētas mērs Žils Demajī pēc aizvadītajā naktī notikušajiem grautiņiem situāciju pilsētas ziemeļu rajonā raksturoja kā postažu.

"Šeit regulāri notiek incidenti, taču tik vardarbīga nakts ar tik plašiem postījumiem nebija pieredzēta daudzus gadus," sacīja mērs.

Damajī notikušo saista ar sabiedrībā pieaugušo spriedzi saistībā ar ekonomiskās situācijas pasliktināšanos.

Demajī atzina, ka spriedze starp policiju un nabadzīgajiem vietējiem iedzīvotājiem, kurus mērs raksturoja kā "cilvēkus zināmās grūtībās", bija krājusies pēdējās nedēļās.

Savukārt prezidents Fransuā Olands, reaģējot uz notikušo, otrdien solīja izlēmīgu varasiestāžu rīcību, lai nepieļautu turpmākus nemierus.

"Valsts mobilizēs visus savus līdzekļus, lai apkarotu šādu vardarbīgu rīcību," atzina Olands. "Drošība mums ir ne tikai prioritāte, bet arī pienākums."

Otrdien Amjēnu apmeklēs iekšlietu ministrs Manuels Valss.

Amjēna šomēnes tika iekļauta to 15 reģionu starpā, kas Francijā tiek uzskatīti par īpaši problemātiskiem. Valdība sola šos reģionus atbalstīt ar papildu drošības pasākumiem un lielāku finansējumu.

Svarīgākais