Piemin 1. pasaules karā kritušos

Daudzās valstīs šodien piemin 1. pasaules kara beigu dienu. Angela Merkele ir kļuvusi par pirmo Vācijas kancleri, kas karadarbības izmiegšanas dienā ir piedalījusies Francijas rīkotajos pasākumos Parīzē. Viņa kopā ar Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī iededza uguni pie Nezināmā kareivja kapa, un to var uzskatīt par signālu Francijas un Vācijas jaunu attiecību laikmetam, vēsta BBC. Jau dažas dienas iepriekš politiķi bija tikušies Berlīnē, kur piedalījās Berlīnes mūra krišanas 20. gadskārtai veltītos pasākumos.

Pēdējais Francijas pusē karojošais 1. pasaules kara veterāns bija itāliešu imigrants Lacare Pontičelli. Viņš nomira pagājušajā gadā 110 gadu vecumā, raksta AFP. Kopumā Francijas karaspēkā šajā konfliktā cīnījās apmēram astoņi miljoni cilvēku.

Londonā Lielbritānijas karaliene Elizabete kopā ar politiķiem un bruņotajiem spēkiem piedalījās 1. pasaules kara paaudzes piemiņas ceremonijā,. ASV šajā dienā atzīmē Veterānu dienu, un vaiņaga nolikšanas ceremonijā Ārlingtonas kapsētā pie Vašingtonas piedalījās arī ASV prezidents Baraks Obama.

1. pasaules karš iezīmēja 20. gadsimtu brutalitātes ēras sākumu. Lai arī pēc tā ir bijuši daudzi kari, tomēr kritušo cilvēku un nežēlības ziņā tam to ir grūti salīdzināt ar citiem konfliktiem.