Apdraudēta HAMĀS sadarbība ar Kairu

Gazas joslā valdošā kustība HAMĀS pērn ar lielu entuziasmu uzņēma Hosnī Mubāraka režīma gāšanu, cerot, ka jaunās Ēģiptes varasiestādes atcels Gazas joslas blokādi.

Tagad šīs cerības var izplēnēt, ja vien HAMĀS neizdosies pārliecināt Ēģipti, ka kustībai nav nekāda sakara ar uzbrukumu Ēģiptes robežsargiem.

Pēc Ēģiptes bruņoto spēku rīcībā esošās informācijas, uzbrukuma dalībnieki bijuši beduīnu tērpos pārģērbušies palestīnieši, kas Ēģiptes teritorijā iekļuvuši no Gazas joslas – visticamāk, pa kādu no daudzajiem tuneļiem, kas izrakti zem robežas. Tāpat tiek ziņots, ka uzbrukuma laikā robežkontroles punkts no Gazas joslas teritorijas apšaudīts ar mīnmetējiem.

Sākotnēji HAMĀS līderi kategoriski nolieguši, ka uzbrukumā varētu būt iesaistīti šīs teritorijas iedzīvotāji. «Neviens palestīnietis nevarētu piedalīties tik pretīgā noziegumā, noslepkavot mūsu ļoti cienītās Ēģiptes armijas karavīrus,» paziņoja Gazas valdības preses sekretārs Tahers el Nono, kas atbalstīja Musulmaņu brālības versiju, ka uzbrukumā vainojams Izraēlas izlūkdienests Mossad. Taču vakar, kad Ēģiptes bruņotajiem spēkiem tika nodotas Izraēlas nogalināto kaujinieku mirstīgās atliekas, tonis jau mainījies. HAMĀS amatpersonas paudušas gatavību piedalīties Ēģiptes veiktajā izmeklēšanā un identificēt nogalinātos, bet viens no kustības līderiem Mohammeds Zahars sarunā ar Al Jazeera paziņojis, ka ir lūdzis, lai Ēģipte darītu zināmus aizdomās turamo Gazas joslas iedzīvotāju vārdus, «lai viņus nekavējoties varētu saukt pie atbildības». Reuters vēsta, ka vakar HAMĀS spēki bija bloķējuši lielāko daļu no aptuveni 1000 kontrabandistu izraktajiem tuneļiem, kas ved no Gazas joslas uz Ēģipti. Ziņo arī par plašiem arestiem radikāli noskaņoto islāmistu jeb salafītu aprindās. «Nacionālās drošības dienests ir simtprocentīgā trauksmes stāvoklī, lai garantētu drošību uz Gazas joslas un Ēģiptes robežas,» paziņojis HAMĀS drošības dienesta vadītājs Džamals el Džarra.

Reuters uzsver – lai gan HAMĀS un salafīti ir vienlīdz naidīgi noskaņoti pret Izraēlu, starp tiem ir lielas atšķirības. HAMĀS ir uzskatāms par palestīniešu nacionālistiem, bet tāds grupējums kā Magles Shoura al Mujahddin, kura ietekme Gazas joslā ir samērā liela, uzskatāms par starptautiskā teroristu tīkla Al Qaeda atzaru, kas iestājas par vienota musulmaņu halifāta veidošanu un neatzīst robežas arī starp musulmaņu valstīm.