Pārtrūkuši sakari ar lietuviešu speleologu komandu pasaules dziļākajā zināmajā alā

Sākoties lietavām, pārtrūkuši sakari ar Lietuvas speleologu komandu, kas šogad atkal devusies pētīt pasaules dziļāko zināmo alu - Voroņjas jeb Krūbera alu Kaukāzā.

Lietuviešu ekspedīcija "Dziļāk, uz zemeslodes centru", kas piedalās lielākā Ukrainas speleoloģijas asociācijas rīkotā projektā, šīs nedēļas vidū pēc nogurdinoša ceļojuma sekmīgi sasniedza bāzes nometni Abhāzijā, bet pēdējo dienu laikā speleologus piemeklējušas vairākas problēmas.

Pasliktinājies dažu dalībnieku veselības stāvoklis, bet īpašas bažas rada pārtrūkušie sakari ar tām nometnēm, kas atrodas dziļāk par 1200 metriem, turklāt lietusgāžu laikā dažas alas daļas var izrādīties ļoti bīstamas.

Kā pirms došanās ceļā stāstīja ekspedīcijas vadītājs Aids Gudaitis, lietum līstot, zināmi alas posmi var strauji applūst. Lai uzzinātu laika prognozes un noskaidrotu, vai noteiktajā alas posmā var turpināt nokāpšanu, visas pazemes nometnes ik dienas sazinās ar bāzes nometni virszemē, bet šobrīd tur lietus dēļ sabojājies dators un pārtrūkuši sakari ar dziļākajām nometnēm, kurās jau nokāpuši arī daži lietuvieši.

"Nezinām, vai kādam kaut kas nav noticis, vai visi ir sveiki un veseli," atzinis lietuviešu ekspedīcijas dalībnieks Daumants Lieķis, kam locītavu iekaisuma dēļ nācies atgriezties virszemē jau no 65 metru dziļuma.

Par saviem biedriem alas dziļumā raizējas arī pieredzējušais nirējs Vītis Vilks, kas cerēja šai ekspedīcijā sasniegt jaunu dziļuma rekordu, bet tieši pirms tam nopietni saslima.

Voroņja ir zemeslodes dziļākā zināmā ala, kas dažkārt tiek dēvēta arī par Everestu zem zemes. Tā ir arī vienīgā zināmā ala, kuras dziļums pārsniedz divus kilometrus. Šobrīd tā izpētīta līdz 2191 metru dziļumam.

Ieeju šai alā, kas atrodas Abhāzijas teritorijā 2256 metrus virs jūras līmeņa, 1960.gadā atklāja Gruzijas alu pētnieki. Tomēr tikai 1968.gadā viņu Sibīrijas kolēģi to izpētīja līdz 210 metru dziļumam, 1999.gadā tika sasniegts 700 metru dziļums, bet 2001.gada sākumā pirmais pasaules rekords - 1710 metri. Divu kilometru dziļums citā alas atzarā tika pārsniegts tikai 2004.gadā.

Lietuviešu speleologu ekspedīcijas nirēji 2009.gadā sasniedza 2158 metru dziļumu, nostiprinot tur Lietuvas tūkstošgades piemiņas zīmi.

Svarīgākais