Annans aicina Obamu un Putinu kopīgi risināt Sīrijas krīzi

ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa amatu Sīrijas jautājumā pametušais Kofi Annans ceturtdien aicināja ASV un Krieviju kopīgi uzņemties atbildību par Sīrijas glābšanu no katastrofāla pilsoņkara.

Rakstā avīzē "Financial Times" Annans uzsvēra, ka rietumvalstu militāra iejaukšanās pati par sevi nedotu rezultātus un ka nav iespējami panākumi bez visaptveroša politiska risinājuma.

"Sīriju vēl var glābt no vislielākās nelaimes. Taču tas prasa drosmi un vadību, visupirms no Drošības padomes pastāvīgajiem locekļiem, tostarp prezidentiem Putina un Obamas," raksta Annans.

Kā ziņots, Annans ceturtdien pavēstīja par atkāpšanos no ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa amata Sīrijas jautājumā, jo nav spējis pārliecināt prezidentu Bašaru al Asadu pieņemt viņa miera plānu.

Annans, komentējot savu lēmumu, preses konferencē Ženēvā izteicās, ka nav saņēmis "visu to atbalstu, kuru pelnījis uzdevums".

"Pieaugoša militarizācija uz vietas un vienprātības trūkums [ANO] Drošības padomē fundamentāli mainīja manu lomu," piebilda Annans.

Vienlaikus viņš atzina, ka Asadam "agrāk vai vēlāk" nāksies atteikties no varas, un pauda cerību, ka viņa pēctecim īpašā vēstnieka amatā veiksies labāk.

Svarīgākais