Asads mēģina uzmundrināt karavīrus

Turpinoties sīvām kaujām starp nemierniekiem un Sīrijas valdības spēkiem Alepo un pienākot ziņām, ka apšaudes notiek arī netālu no Damaskas vecpilsētas, Sīrijas prezidents Bašars Asads mēģinājis uzmundrināt karavīrus.

«Mūsu tautas un nācijas liktenis, pagātne, tagadne un nākotne ir atkarīga no šīs kaujas,» sacīts bruņoto spēku žurnālā publicētajā un valsts ziņu aģentūras Sana izplatītajā prezidenta paziņojumā. Apsveicot karavīrus bruņoto spēku profesionālajos svētkos jeb Sīrijas armijas dienā, B. Asads izteicis viņiem atzinību par cīņu pret «bruņotajām teroristu bandām» – tā Sīrijas varas iestādes parasti dēvē opozīcijas kaujiniekus. BBC atgādina, ka B. Asads ar publiskiem paziņojumiem nav uzstājies vairāk nekā divas nedēļas – kopš 18. jūlija, kad teroristu sarīkotā sprādzienā tika nogalināti vairāki Sīrijas militārās elites pārstāvji.

Lai gan pēc šā terora akta radās iespaids, ka Sīrijas valdībā un bruņotajos spēkos valda zināms apjukums, nemiernieki to nav spējuši pilnībā izmantot – vakar tika vēstīts, ka armijas spēki pamazām atspiež opozīcijas kaujiniekus no Alepo pilsētas centra. Starptautisko ziņu aģentūru aptaujātie speciālisti norāda, ka kaujai par Alepo ir ļoti liela nozīme. Ja virsroku izdosies gūt nemierniekiem (viņu pārstāvji jau pavēstījuši, ka kontroles pārņemšana pār Alepo ir «nevis nedēļu, bet dienu jautājums»), Sīrijas armijas morālais gars var kristies, noteikti palielināsies dezertieru skaits, bet bruņotā opozīcija uz panākumu viļņa varētu ieņemt arī citas teritorijas. Ja armijai izdosies atspiest nemierniekus no Alepo Turcijas robežas virzienā, domājams, ka iniciatīvu atkal pārņems valdības spēki, norāda AP.

Kaujās Alepo ir iesaistīti aptuveni 3000 opozīcijas kaujinieku, paziņojuši Brīvās Sīrijas armijas pārstāvji. Televīzijas kompānija NBC vakar ziņoja, ka viņu rīcībā nonākuši vairāki desmiti pārnēsājamo zenītraķešu kompleksu. Visticamāk, tie piegādāti no Turcijas un, ļoti iespējams, nākuši no Lībijas armijas arsenāliem, kas tika izlaupīti pagājušajā gadā notikušās sacelšanās laikā. Reuters norāda – nav zināms, vai Sīrijas opozīcijas kaujinieki ir apmācīti rīkoties ar šiem ieročiem, bet, ja tas tā ir, zenītraķešu kompleksi varētu sagādāt lielas raizes bruņoto spēku helikopteru pilotiem. Kāds ASV militārais analītiķis, kurš vēlējies palikt anonīms, sarunā ar AP atgādinājis, ka opozīcijas spēkiem pievienojušies tūkstošiem islāmistu radikāļu, kuri militāro pieredzi apguvuši Afganistānā, Pakistānā, Irākā, Čečenijā un citur – viņi ar šādām ierīcēm noteikti prot rīkoties.