Lietuvā piemin Medininku asinspirti

Lietuva otrdien piemin 21.gadskārtu kopš PSRS omoniešu uzbrukuma Medininku robežkontroles punktam pie Baltkrievijas robežas, kurā dzīvību zaudēja septiņi Lietuvas robežsargi un muitnieki.

Viņu piemiņai tika veltīta mise Viļņas katedrālē un atceres brīdis pie upuru memoriāla Medininkos, bet Lietuvas Seimā šobrīd apskatāma tās dienas traģiskajiem notikumiem veltīta izstāde.

1991.gada 31.jūlija naktī omoniešu uzbrukumā Medininku robežkontroles punktam tika smagi ievainoti ar šāvieniem pakausī un vēlāk slimnīcā mira septiņi Lietuvas robežsargi un muitnieki. Slaktiņā izdzīvoja tikai viens smagi ievainots muitnieks, kura dzīvību mediķiem izdevās glābt.

Par dalību Medininku asinspirtī Lietuvas tiesībsargāšanas iestādēm līdz šim izdevies saukt pie atbildības tikai bijušo Rīgas omonieti Konstantīnu Mihailovu jeb Konstantīnu Ņikuļinu, piespriežot viņam mūža ieslodzījumu.

Attiecībā uz vēl trim apsūdzētajiem, kas ir Krievijas pilsoņi, - Aleksandru Rižovu, Andreju Laktionovu un Česlavu Mļiņņiku - Lietuvas tiesa pērn jūlijā saskaņā ar jauno Lietuvas kriminālkodeksa redakciju pārkvalificēja agrākās apsūdzības kriminālnoziegumos par apsūdzībām noziegumos pret cilvēci, kam nav noilguma.

Arī Mihailovu Lietuvas Ģenerālprokuratūra grib tiesāt saskaņā ar pilnīgi jaunām apsūdzībām un marta beigās saņēma no Latvijas atļauju arī viņu saukt pie atbildības par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci. Latvija tomēr noraidīja to prasības daļu, kas attiecas uz mūsu valstī izdarītajiem noziegumiem, norādot, ka par tiem Mihailovs jau ir tiesāts.

Pašlaik Lietuvas apelācijas tiesa izskata gan paša Mihailova, gan Ģenerālprokuratūras iesniegtās pārsūdzības. Apelācijas tiesas sēde šai lietā paredzēta 3.septembrī.

Kā Ģenerālprokuratūra informējusi ziņu aģentūru ELTA, šobrīd turpinās pirmstiesas izmeklēšana attiecībā uz jaunajām apsūdzībām.

"Medininki mūsu valstij joprojām ir kā asiņojoša brūce, ko spētu sadziedēt tikai taisnīgums," piemiņas brīdī pie memoriāla otrdien sacījis Seima vicespīkers Ēriks Tamašausks. "Diemžēl Krievija mainās lēni un ciniskajā mūsdienu pasaulē taisnīgums ne vienmēr ir vēlams. Taču pasaule nenovēršami mainīsies un taisnība triumfēs, ja mainīsimies mēs paši - ja apslāpēsim sevī skaudību, dusmas, mantkārību, ja labāk saimniekosim savā valstī, (..) tad būsim Medininku muitas posteņa darbinieku piemiņas cienīgi."

Kad pērnvasar apsūdzības Rižovam, Laktionovam un Mļiņņikam tika pārkvalificētas, tiesa saskaņā ar Ģenerālprokuratūras lūgumu aizmuguriski noteica viņiem arestu, bet Ģenerālprokuratūra vērsās pie saviem Krievijas kolēģiem ar lūgumu nodot apsūdzētajiem Lietuvas tiesas lēmumus, izskaidrojot viņu tiesības un aicinot sniegt liecības advokāta klātbūtnē.

Oficiāls Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis drīz pēc tam paziņoja, ka šī situācija vēlreiz apliecinot "mērķtiecīgus Lietuvas varas iestāžu mēģinājumus uzspiest savu tendenciozo traktējumu attiecībā uz nesenās pagātnes notikumiem".

Rižovs, kam pērn jūnija sākumā Sanktpēterburgā par noziedzīgas bandas organizēšanu un bruņotu laupīšanu tika piespriests 15 gadu cietumsods, kā arī Laktionovs un Mļiņņiks ir saņēmuši Krievijas pilsonību, tāpēc Krievija atsakās viņus izdot Lietuvai. No daudzajiem Lietuvas Ģenerālprokuratūras pieprasījumiem ļaut nopratināt arī iespējamos Medininku traģēdijas lieciniekus un veikt citas procesuālās darbības Maskava izpildījusi tikai dažus.

Svarīgākais