Bulgārija noliedz, ka teroraktu sarīkojis Zviedrijas pilsonis

Bulgārijas un Zviedrijas varasiestādes noliedz vairāku mediju izplatītās ziņas, ka trešdienas teroraktu Burgasas lidostā sarīkojis Zviedrijas pilsonis, kur vārds ir Mehdi Gezali, piektdien vēsta Izraēlas laikraksts "Haaretz".

Iepriekš cits Izraēlas izdevums "Times of Israel", atsaucoties uz bulgāru medijiem, ziņoja, ka teroraktu sarīkojis 36 gadus vecais Zviedrijas pilsonis Mehdi Muhameds Gezali, kura senčos ir alžīrieši un somi.

Avīze arī vēstīja, ka viņš no 2002. līdz 2004.gadam atradies ieslodzījumā Gvantanamo cietumā.

Drīz pēc šīs ziņas parādīšanās Zviedrijas ziņu aģentūra TT, atsaucoties uz kādu vārdā neminētu amatpersonu, izplatīja informāciju, ka Mehdi Gezali nav sarīkojis Burgasas teroraktu.

Savukārt Bulgārijas amatpersonas, kuru vārdi arī netiek nesaukti, telekanālam ABC apliecināja, ka iespējamā terorista vārds nav Mehdi Gezali.

Iepriekš tika ziņots, ka pie terorista atrastas ASV šofera tiesības uz Žaka Filipes Mārtina vārda, tomēr vēlāk noskaidrojies, ka tās bijušas viltotas.

Jau ziņots, ka trešdien pēcpusdienā Burgasas lidostā Izraēlas tūristu autobusā, uzspridzinoties teroristam pašnāvniekam, nogalināti seši cilvēki.

"Mēs esam noskaidrojuši, kas tieši uzspridzinājās autobusā. Šim cilvēkam bija viltotas šofera tiesības no ASV," sacīja Bulgārijas iekšlietu ministrs Cvetans Cvetanovs.

Tomēr Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs precizēja, ka tā ir tikai "darba hipotēze".

"Mums ir nopietns pamats pie tās strādāt. Viņam nav palikuši pirksti. Cik es zinu, tas nozīmē, ka viņš arī ir sarīkojis sprādzienu."

Izmeklētāji joprojām gaida bojāgājušā DNS analīžu rezultātus.

Kaut arī ārēji pastāv zināma līdzība starp cilvēku, kas Burgasas lidostas novērošanas kameru uzfilmētajā materiālā identificēts kā terorists, un Mehdi Gezali, Zviedrijas drošības dienests SAPO noraida informāciju, ka Gezali būtu sarīkojis Burgasas teroraktu.

"Mēs nevaram apstiprināt, ka viņš sarīkoja teroraktu," Zviedrijas ziņu aģentūrai TT apliecināja SAPO amatpersona Klāss Ulsons.

Tiesa gan, SAPO rīcībā nav informācijas par to, kur patlaban atrodas Gezali.

ASV laikraksts "The New York Times" ceturtdien, atsaucoties uz anonīmām augsta ranga amatpersonām, vēsta, ka sprādzienu Burgasā sarīkojis kāds Libānas šiītu grupējuma "Hizbollah" kaujinieks, kurš darbojies Bulgārijā un meklējis iespēju sarīkot uzbrukumu Izraēlas pilsoņiem.

Tikmēr Izraēlas specdienestu pārstāvji neizslēdz iespēju, ka terorists uzspridzinājies nejauši. Iespējams, viņš plānojis atstāt spridzekli autobusā un izkāpt no tā pa ceļam uz viesnīcu vai arī izkāpt no autobusa kā pirmais jau pie viesnīcas un tad aktivizēt spridzekli.