Pakistānā talibu noteiktais poliomielīta vakcīnu aizliegums apdraud 240 000 bērnu

Pakistānas ziemeļrietumos talibu aizliegums vakcinēt bērnus pret poliomielītu pakļauj šīs slimības riskam 240 000 bērnu, piektdien informēja amatpersonas.

Vietējo talibu un Pakistānas nemiernieku līderis Hafizs Guls Bahadurs, kura sekotāji cīnās pret Rietumu spēkiem Afganistānā, ir aizliedzis vakcīnas pret poliomielītu Vazīristānas reģionā, šādi protestējot pret ASV bezpilota lidmašīnu uzbrukumiem.

Potēšanas kampaņai, kuru talibi uzskata par aizsegu spiegošanai, bija jāsākas pirmdien.

"Pastāv iespēja, ka mums vajadzēs izlaist poliomielīta kampaņu Ziemeļu un Dienvidvazīristānā," aģentūrai AFP norādīja kāda Pakistānas valdības amatpersona.

"Mēs esam saņēmuši draudus no talibiem. Došanās uz šiem reģioniem poliomielīta kampaņā būtu līdzvērtīga mūsu darbinieku dzīvību apdraudēšanai," piebilda anonīmā amatpersona.

Pakistānas cilšu apdzīvotā reģiona veselības departamenta direktors AFP norādīja, ka talibu aizliegums Ziemeļvazīristānā pakļauj saslimšanas riskam 160 000 bērnu, bet Dienvidvazīristānā - 80 000.

Ar talibiem tiek risinātas sarunas par šo jautājumu, tomēr pagaidām veselības departamenta darbiniekiem zaļā gaisma nav dota, viņš piebilda.

Savukārt kāda augsta drošības dienesta amatpersona informēja, ka cilšu līderi šo jautājumu apspriedīs pirmdien.

Pagājušajā gadā Pakistānā tika reģistrēti 198 poliomielīta saslimšanas gadījumi, proti, lielākais skaits pēdējos desmit gados, liecina jūlijā sākumā medicīnas žurnālā "The Lancet" publiskotais pētījums.

Poliomielīts ir ārkārtīgi lipīga vīrusa saslimšana, kas izpaužas kā vienkārša saaukstēšanās, bet nelielai saslimušo daļai slimība bojā nervu sistēmu un var izraisīt smagus bojājumus, ieskaitot nāvi un paralīzi. Visapdraudētākie ir bērni līdz piecu gadu vecumam.

1988.gadā poliomielīts bija izplatīts vairāk nekā 125 valstīs, šodien tas izplatīts vairs tikai Afganistānā, Pakistānā un Nigērijā, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati.

Tāpat kā bakas, kas tika izskaustas 1979.gadā, poliomielīts izplatās tikai starp cilvēkiem, un šīs slimības vakcīna ir efektīva, ļaujot cerēt uz slimības pilnīgu izskaušanu.

Svarīgākais