Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Briselē vides aktīvisti iestājas pret ieceri Baltijas reģionā būvēt atomelektrostacijas

Briselē šodien ieradusies grupa Baltijas, Polijas, Baltkrievijas un Krievijas vides aktīvistu, lai pārliecinātu Eiropas politiķus iestāties pret ieceri Baltijas reģionā būvēt atomelektrostacijas, vēsta Latvijas Radio.

 

Nākamnedēļ Lietuvas Seimā būs balsojums par to, vai valstī rīkot referendumu par Visaginas atomleketrostacijas celšanu.

Ap 30 cilvēku liela vides aktīvistu grupa ar tā saukto "zaļo" autobusu ceļo no Varšavas uz Berlīni, tad līdz Briselei, lai runātu ar atbildīgajām institūcijām un panāktu, ka reģionā - Lietuvā un Kaļiņingaradā - netiek būvētas atomelektrostacijas. Šodien, piestājuši Briselē, aktīvisti tikušies ar Eiropas Parlamenta deputātiem. Kā norāda Lietuvas Zaļās politikas institūta direktors Linas Balsis, šis nav protests, bet aicinājums starptautiskajai sabiedrībai panākt, ka politiķi izvērtē staciju celšanas nepieciešamību. Viņaprāt, Baltijas reģionā atoma vietā enerģijas ražošanai varētu izmantot zaļos atjaunojamos resursus: "Pirmkārt, tās ir bīstamas. Pēc Fukusimas traģēdijas Japānā un Černobiļas, ir skaidrs, ka nepastāv pilnīgi drošu atomelektrostaciju. Tās visas ir nedrošas. Ekonomiski nav dzīvotspējīgas, jo to saražotā enerģija joprojām ir dārga. Turklāt ar jauno staciju mēs kļūsim vēl atkarīgi no Krievijas. Tā vietā mēs gribam neatkarīgu un dziļāku integrāciju Eiropas tirgū."

Akcijā Briselē šodien ieradušies arī divi pārstāvji no Latvijas - Jevgēnija Matjenko no nevalstiskās organizācijas un bijušais vides ministrs Raimonds Vējonis no Zaļo un Zemnieku Savienības, kurš sacīja, ka tagad, nebūdams ministrs, varot brīvāk paust pretēju viedokli.

Lietuvā nākamnedēļ būs parlamenta balsojums, vai rīkot referendumu par jaunās Visaginas atomeleketrostacijas celtniecību vecās Ignalinas atomelektrostacijas vietā. Ja parlaments nobalsos "par", tad referendums notiks oktobrī kopā ar Lietuvas parlamenta vēlēšanām.

Tikmēr Latvijas valdībai vēl jāpieņem lēmums par piedalīšanos Visaginas projektā.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ir norādījis, ka Latvija ir ieinteresēta piedalīties šajā projektā, un pašlaik strādā kompāniju līmenī pie vairākiem neatrisinātiem jautājumiem par finansējumu un citiem svarīgiem jautājumiem.

Jāatzīst, ka par Visaginas atomelektrostacijas domas un viedokļi dalās