Sīrijas opozicionāri vaino Krieviju vardarbības atbalstīšanā

Sīrijas opozīcijas delegācija, kas šajās dienās uzturas Krievijas galvaspilsētā Maskavā, kai konsultētos ar Krievijas valdību, paziņojusi par arunu izgāšanos, ziņo Interfakss.

 

"Runāsim atklāti, ja  Sīrijas valdībai nebūtu militāra un politiska atbalsta no Krievijas puses, tā nevarētu īstenot valstī tādu politiku, kas vērsta pret Sīrijas tautu," preses konferencē uzsvēra Sīrijas nacionālās padomes izpldkomitejas loceklis Burhans Galiuns. "Mēs noliedzam tādu Krievijas politiku, zem kādām maskām tā neslēptos, tā vienalga ir valdošā Sīrijas asiņainā režīma atbalstīšana, kas ļauj turpināt vardarbību," norāda Galiuns.

 "Bašars Asads zin, ka viņu atbalsta Maskava un Irāna," viņš piebilda.

Savukārt, Sīrijas nacionālās padomes vadītājs Abdulbasets Saida norādīja, ka  labākais konflikta risinājums būs ANO novērotāju iesaistīšanās konflikta risināšanā. Galveno uzsvaru konflikta risināšanā liekot uz prezidenta Asada atstādināšanu.

 Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka "miers jāpanāk opozīcijas un valdības sarunās bez jebkādiem iepriekšējiem nosacījumiem."

 Krievija otrdien ierosinājusi ANO Drošības padomes rezolūciju, kas paplašinātu ANO novērotāju misiju Sīrijā, bet nedraudētu Damaskas režīmam ar sankcijām. Rezolūcijas teksts  tika nosūtīts padomes pārējām 14 dalībvalstīm.

Tikmēr Francijas Ārlietu ministrija trešdien nāca klajā ar paziņojumu, ka Krievijas ierosinātā rezolūcija neatbilst starptautiskās sabiedrības gaidītajam.

Ir skaidrs, ka Krievijas rezolūcija neatbilst tam, ko sagaida lielākā daļa starptautiskās sabiedrības," norādīja ministrijas preses pārstāvis Bernārs Valero.

Ar Krievijas rosināto rezolūciju nebūs pietiekami, jo ir "svarīgi nekavējoties (..) nodot izpildvaru pārejas institūcijai, lai varētu radīt neitrālu atmosfēru, kas nepieciešama demokrātiskam pārejas procesam," skaidroja pārstāvis. "Ir arī ļoti svarīgi, lai tiktu pārtraukta vardarbība, lai Sīrijas drošības spēki un smagie ieroči tiktu izvesti no pilsētām un lai tiktu pārtraukta varasiestāžu īstenotā miermīlīgās opozīcijas apspiešana."

Plānots, ka ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Kofi Annans trešdien ziņos Drošības padomei par panākumiem sava miera plāna atdzīvināšanā.

ANO novērotāju misijas nākotne Drošības padomei jāizlemj līdz 20.jūlijam. Jau ziņots, ka misijas darbība tika apturēta jūnija vidū Sīrijā valdošās vardarbības dēļ.