Spānijā notikušas ogļraču un policijas sadursmes

Trešdien Spānijas galvaspilsētā Madridē izcēlušās policijas un ogļraču sadursmes, kurās cietuši vismaz divi cilvēki, ziņo ārzemju mediji.

Sadursmes izcēlās starp likumsargiem un nelielu cilvēku grupu, kura bija starp desmitiem tūkstošu demonstrantu, kas protestē pret valdības subsīdiju samazināšanu ogļrūpniecības nozarei.

Demonstranti policistus apmētāja ar akmeņiem un stikla pudelēm.

Policistiem nācās sevi aizsargāt ar vairogiem. Cenšoties izklīdināt demonstrantus,tika izmantotas arī gumijas lodes un steki.

Starp sadursmēs cietušajiem ir 12 demonstranti, seši policisti, trīs garāmgājēji un divi žurnālisti. Aizturēti pieci cilvēki.

Tūkstošiem spāņu ogļraču un viņu atbalstītāju naktī  no otrdienas uz trešdienu pulcējās Madrides ielās, lai protestētu pret valdības subsīdiju samazināšanu, kas, viņuprāt, apdraud nozares izdzīvošanu.

Ogļraču protesti Spānijas ziemeļos nerimstas jau nedēļām ilgi, pāraugot arī vardarbīgās sadursmēs ar policiju, tomēr nakts uz trešdienu pagāja visumā mierīgi.

Premjerministra Mariano Rahoja vadītā konservatīvā valdība, cenšoties samazināt budžeta deficītu, ogļrūpniecības nozares subsīdijas samazinājusi no 301 miljona eiro pērn līdz 111 miljoniem 2012.gadā.

Pēc arodbiedrības teiktā, šobrīd apdraudētas aptuveni 8000 ogļraču darbavietas, kā arī 30 000 netieši saistīto cilvēku darbavietas.

Spānijas ogļrūpniecības nozare sastopas ar grūtībām jau vairākas desmitgades un pēdējo 20 gadu laikā jau likvidējusi 40 000 darbavietu.