Gāzts arī simboliskais Berlīnes mūris

© Scanpix/AFP

Berlīnes mūra krišanas 20. gadadienas svinības sākās ar simbolisku Bornholmerstrases tilta šķērsošanu, to kopā ar lielu berlīniešu grupu šķērsoja Vācijas kanclere Angela Merkele, kura uzaugusi Austrumvācijā.

Šis tilts bija pirmais robežkontroles punkts, kuru 1989. gadā atvēra uz Austrum un RietumVācijas robežas.

Oficiālajās svinībās pie Brandenburgas vārtiem piedalījās daudzu valstu vadītāji - Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns, ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un citi. Notika arī svinīgs koncerts ar slavenu mākslinieku piedalīšanos, bet simboliskā mūra krišana bija svinību kulminācijas brīdis.

Simboliskā Berlīnes mūra, kas pilsētas centrā izveidots no tūkstošiem apgleznotu putuplasta bloku un izvietoti kā domino kauliņi, sagāšana tika uzticēta bijušajam Polijas prezidentam Leham Valensam. Viņam palīdzēja bijušais Ungārijas premjerministrs Miklošs Nemets. Tieši Nemets bija tas pēc kura pavēles 1989. gadā Ungārijas republika atvēra robežu ar Rietumvāciju. Tas ļāva daudziem austrumvāciešiem bēgt uz Vācijas Federatīvo Republiku.

Putuplasta domino bloki tika izvietoti pusotra kilometra garumā vietā kur pirms 20 gadiem atradās Berlīnes mūris.

Kad siena vienā virzienā bija sākusi kustēties no otra mūra gala pēc 15 minūtēm to iekustināja Eiropas Parlamenta prezidents Ježi Buzeks un Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu.

Izrēķināts ka pēdējais bloks krīt tieši pēc 30 minūtēm no brīža kad no vietas izkustējies pirmais. Apgleznotie putuplasta bloki ir 2,5 metru augsti, metru plati un 40 cm biezi, to svars ir 20 kilogrami.

Oficiālās svinības Berlīnē noslēdzās ar grandiozu salūtu.