Igauņu spiegam piespriež 16 gadu cietumsodu

Igaunijas tiesa ir atzinusi bijušo valsts specdienestu darbinieku Alekseju Dresenu par valsts nodevēju un vainīgu slepeno datu nodošanā Krievijas Federālās drošības dienestam, piespriežot viņam 16 gadus cietumsodu, vēsta ERR Uudised.

Process Dresena lietā noritējis slepenajā režīmā Igaunijas Harju apriņķa tiesā. 43 gadus vecais vīrietis tika atzīts par vainīgu valsts nodevībā un slepenās informācijas nodošanā.

Savukārt Dresena sieva Viktorija Dresena tika atzīta par vainīgu valsts nodevībā un līdzdalību iekšējās informācijas nodošanā. Viņai piespriesti seši gadi cietumā, sodu izciešot nosacīti ar pārbaudes laiku uz pieciem gadiem.

Pēc Igaunijas likumiem par valsts nodevību abiem var tikt piespriests cietumsods no 6 līdz 20 gadiem.

Jau ziņots, ka Igaunijas Valsts prokuratūra un Drošības policija februāra beigās aizturēja Drošības policijas darbinieku un viņa sievu saistībā ar apsūdzībām par valsts nodevību, spiegojot Krievijas labā. Dresens ar sievu 22.februārī tika aizturēti Tallinas lidostā pirms viņas plānotā lidojuma uz Maskavu. Pie viņiem tika atrasts datu nesējs ar slepenu informāciju no Dresena darbavietas.Informācija pamatā bijusi saistīta ar Dresena darbības jomu, bet viņš arī sūtījis ziņojumus par diskusijām ar kolēģiem. Sadarbību ar Dresenu veikusi FDD pretizlūkošanas daļa, norādīja prokuratūras pārstāvji.

Drošības policija sākusi pievērst uzmanību Dresenam jau pirms pieciem gadiem.

Fakts, ka par Dresena aktivitātēm Drošības policija zinājusi jau labu laiku, vieš skaidrību attiecībā uz to, kāpēc Dresens, pēc tam kad bija atklājušās vairākas problēmas, nav atlaists vai pārcelts strādāt citur. Likumsargi tādējādi novērsuši to, ka aizvainots cilvēks, kuram ir svarīga informācija, rada vēl lielāku kaitējumu.

Dresens strādājis Drošības policijā kopš tās izveidošanas un sākotnēji strauji virzījies pa karjeras kāpnēm, tomēr pirms desmit gadiem, kad bijis departamenta vadītājs, ticis pazemināts, kad atklājušās problēmas saistībā ar operatīvajiem fondiem.

Viņš arī bijis viens no cilvēkiem, kurš pirms 2007.gada Bronzas kareivja grautiņiem sniedzis nepilnīgu riska analīzi. Arī tad viņš ticis pazemināts amatā.

Visiem tiesas materiāliem šajā lietā ir uzlikts slepenības zīmogs uz 50 gadiem.

Svarīgākais