Kijevā masu protesti pret jauno statusu krievu valodai

© Scanpix

Vairāk nekā 300 cilvēku otrdienas, 3.jūlija, vakarā sapulcējušies uz mītiņu Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, Eiropas laukumā, lai atbalstītu ukraiņu valodu. Sanākušie protestējuši pret likumprojektu, kas paredz krievu valodai valstī piešķirt augstāku statusu, lai gan tā netiks pasludināta par otru valsts valodu.

Mītiņa dalībnieku skaits vakara gaitā pieaudzis, protestētāju vidū atradušies arī aptuveni 20 Augstākās Radas deputāti. Desmit no viņiem un tikpat daudz vienkāršo pilsoņu pasludinājuši badastreiku – viņiem ap galvu ir apsēji ar uzrakstu «Badojos». Bada streika pieteicēji plāno nakti pavadīt, guļot uz saliekamajām gultām, vēsta ITAR-TASS.

Protestētājiem rokās bijuši labēji centrisko un nacionālo partiju un kustību karogi, kā arī dažādi plakāti ar prasību atcelt pieņemto likumu. Protesta dalībnieki skandinājuši dažādus saukļus, piemēram, «Kauns valstij!». Notikuma vietā bijis daudz kārtībsargu, īpaši pazemes pārejās.

Laukumā izcēlies arī kautiņš starp akcijas dalībniekiem un specvienības pārstāvjiem. Sadursmes izcēlušās pēc tam, kad kārtībsargi bez paskaidrojuma sākuši protestētājus stumt projām no ieejas ukraiņu nacionālajā centrā.

Pie Augstākās Radas priekšsēdētāja Vladimira Ļitvina vērsusies arī opozīcija ar prasību neparakstīt minēto likumu, uzsverot, ka tas pieņemts, pārkāpjot likumdošanas procedūru.

Likumprojektu ierosināja Reģionu partija, un tas ļauj valsts amatpersonām un iestādēm lietot minoritāšu valodu reģionos, kur tā ir dzimtā valoda vismaz 10% iedzīvotāju. Līdz ar to reģionālās valodas statuss krievu valodai tiks piešķirts 13 no 27 administratīvi teritoriālajām vienībām, tostarp, Kijevā un Sevastopolē.

Svarīgākais