Francijas policija veic kratīšanu pie Nikolā Sarkozī

Francijas policija 3. jūlijā veikusi kratīšanu bijušā prezidenta Nikolā Sarkozī birojos un dzīvesvietā saistībā ar izmeklēšanu par iespējamajām nelikumībām Sarkozī priekšvēlēšanu kampaņas finansēšanā 2007. gadā, raksta izdevums Le Monde.

Izmeklēšanas tiesneši šobrīd izvērtē aizdomas, ka kosmētikas līdzekļu ražotāja "L'Oreal līdzīpašniece Liliāna Betankūra Sarkozī pārstāvjiem nodevusi aploksnes ar naudu viņa priekšvēlēšanu kampaņas finansēšanai.

Informācija, par Betankūras saistību ar kampaņas finansēšanu parādījās jau 2010. gadā un radīja lielu skandālu. Sākumā tika ziņots, ka naudas summa sasniedz 150 000 eiro(103515 latu), bet vēlāk šī gada martā medijos jau figurēja cita summa - 800 000 eiro(552080 latu).

Saskaņā ar Francijas vēlēšanu likumu privātpersonas ziedojums priekšvēlēšanu kampaņai nedrīkst pārsniegt 4600 eiro (3232 latus).

Izmeklēšanas gaitā kratīšana šī gada martā tika veikta Betankūras mājās. Policija nopratinājusi gan Liliānu Betankūru, gan Francijas Darba ministru Ēriku Vertu, kuru uzskata par naudas tiešo saņēmēju.

Sarkozī noliedz, ka viņa priekšvēlēšanu kampaņā būtu pieļauti finansēšanas pārkāpumi.

Sarkozī, kurš pēc sakāves prezidenta vēlēšanās zaudējis tiesisko imunitāti, draud vairākas izmeklēšanas aizdomās par korupciju un priekšvēlēšanu kampaņas finansēšanas pārkāpumiem.

Pēc Sarkozī advokātu teiktā, eksprezidents šobrīd ar ģimeni uzturas Kanādā.

Jau ziņots, ka Liliāna Betankūra 2011. gada rudenī pameta amatu L'Oreal direktoru padomē, pēc tam, kad tiesa Francijā atzina 88 gadus veco Liliānu Betankūru par rīcībnespējīgu un nolēma, ka viņa nododama radinieku aizbildnībā.Cienījamā vecuma kundzi aprūpēs viņas mazdēls, bet 20 miljardu eiro (14 miljardu latu) vērtos aktīvus pārvaldīs meita.

Tiesa atzina, ka Liliāna vairs pilnībā neatbild par savu rīcību, jo viņu nomāc vecuma plānprāts un Alcheimera slimība. Šādu diagnozi septembrī sniegusi ārstu komisija.

Betankūras meita Fransuāzas Betankūras - Maijersa vairākus gadus mēģināja panākt mātes atzīšanu par rīcībnespējīgu.

Svarīgākais