Nelegālie imigranti Polijā steidzas legalizēt savu uzturēšanās statusu

Vismaz 8500 no aptuveni 50 000 līdz 70 000 Polijā dzīvojošajiem nelegālajiem imigrantiem jau izmantojuši iespēju legalizēt savu statusu šajā valstī, vēsta aģentūra France - Presse.

Aptuveni 2300 personām, tostarp 944 ukraiņiem, 611 vjetnamiešiem un 338 armēņiem, saskaņā ar varasiestāžu piedāvāto amnestiju jau piešķirtas uzturēšanās atļaujas uz diviem gadiem, kā arī darba vīzas.

"Personas, kuras Polijā nelegāli dzīvo vismaz četrus gadus, varēs beidzot legāli strādāt, sūtīt savus bērnus skolā, iegūt noteiktu dzīvesvietas adresi, un tās vairs netiks pakļautas tiesību pārkāpumiem," plašsaziņas līdzekļiem skaidroja Mazovijas gubernators Jaceks Kozlovskis.

Aptuveni ceturtā daļa lūgumu piešķirt uzturēšanās atļaujas tiks noraidīta.

"Tas attieksies uz nelegālajiem imigrantiem no citām ES valstīm, kuri ieradušies Polijā - nereti organizētās grupās - nolūkā legalizēt savu statusu," piebilda Kozlovskis.

Saskaņā ar amnestijas likumu ekonomiskajiem imigrantiem un patvēruma meklētājiem, kam nav piešķirts bēgļa status, no šā gada 1.janvāra ir tiesības saņemt uzturēšanās atļauju uz diviem gadiem, kas ļauj viņiem arī legāli strādāt Polijā.

Tiesības saņemt uzturēšanās atļauju ir tiem imigrantiem, kuri Polijā dzīvo vismaz no 2007.gada 20.decembra, un tiem, kuriem līdz 2010.gada janvārim liegts bēgļa statuss, taču kuri tik un tā palikuši Polijā.

Polija, kas tradicionāli bijusi emigrācijas valsts, arvien lielākā mērā kļūst par imigrantu pievilinātāju, īpaši no kaimiņos esošās Ukrainas un Baltkrievijas.