Saakašvili Gruzijas premjera amatā ieceļ ietekmīgo iekšlietu ministru

Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili premjerministra amatā iecēlis ietekmīgo līdzšinējo iekšlietu ministru Ivanu Berabišvili, pavēstīja prezidenta pārstāve.

"Prezidents iecēlis Ivanu Merabišvili premjerministra amatā," paziņoja Saakašvili pārstāve Natija Bandzeladze.

Viņa neminēja, kāpēc no amata atlaists līdzšinējais premjers Nika Gilauri.

Iekšlietu ministrs Merabišvili ir viens no valstī ietekmīgākajiem politiķiem, kurš uzraudzīja populārās un starptautiski slavētās policijas reformas, kas pilnīgā izskaudusi korupciju policijā.

Taču opozīcija viņu kritizē par spēka pielietošanu pret Saakašvili pretinieku demonstrācijām.

Pagaidām nav ziņas, kas varētu stāties iekšlietu ministra amatā. Sagaidāms, ka Merabišvili pirmdien izveidos jaunu ministru kabinetu.

Gruzijā rudenī gaidāmas parlamenta vēlēšanas, kurās valdībai spēcīgu izaicinājumu sagādās opozīcijai pievienojies miljardieris Bidzina Ivanišvili.

Ivanišvili izredzes gan apdraud fakts, ka viņam atņemta Gruzijas pilsonība.

Gruzijas Iedzīvotāju reģistrs anulēja miljardiera pilsonību, jo viņš bija pieņēmis arī Francijas pavalstniecību.

Kopš Ivanišvili paziņoja par lēmumu šā gada rudenī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās sacensties ar Saakašvili partiju, viņam noteikta sodanauda desmitiem miljonu dolāru apmērā par politiskā finansējuma likumu pārkāpumiem.

Gruzijas tiesa piektdien arī noraidīja miljardiera apelācijas prasību, ar kuru viņš apstrīdēja lēmumu par Gruzijas pilsonības atņemšanu.

Ceturtdien Gruzijas parlaments pieņēma likumu, kas ļauj Eiropas Savienības (ES) pilsoņiem kandidēt vēlēšanās, ja konkrētā persona Gruzijā pastāvīgi dzīvojusi vismaz piecus gadus.

Saakašvili sabiedrotie apsūdz Ivanišvili, kurš pie bagātības ticis Krievijā, ka viņš patiesībā ir Maskavas marionete.

Ivanišvili turpretī apgalvo, ka varasiestādes viņu vajā, jo viņš iedrošinājies mest izaicinājumu pastāvošajai varai.

Ivanišvili, kurš ir viens no Gruzijas turīgākajiem cilvēkiem, līdz šim bija izvairījies no publicitātes. Miljardieris Gruzijā finansējis vairākus labdarības projektus, un viņam pieder arī ievērojama mākslas darbu kolekcija.

Intervijas viņš sniedza reti, un līdz nesenam laikam sabiedrībā valdīja uzskats, ka viņš politikā iesaistīties negrasās.