Zviedru avīze publicē jaunas satīriskas Jāņu dzērājdziesmas

Zviedrijas avīze "Dagens Nyheter" publicējusi jaunas, satīriskas zviedru Jāņiem (Midsommar) piemērotas dzērājdziesmas.

Šajos skaņdarbos, līdzīgi latviešu Līgo apdziedāšanas dziesmās, ar humoru pieskaras Stokholmas iedzīvotājiem aktuāliem sabiedriskiem un politiskiem jautājumiem. Tā kā zviedriem nav specifisku Jāņu dziesmu, "uz zoba" paņemtas parastas dzērājdziesmas, tās attiecinot uz politiskām partijām, hipsteriem un "zaļajiem", kas par katru cenu grib pasargāt kokus un mežus no izciršanas.

Viena no populārākajām dzeršanas dziesmām "Helan gar" ("Aiziet pirmais!") attiecināta uz piepilsētas vilcieniem, tautas valodā saukta "pendeln", kuru bieži kavējas. Parastā teksta vietā "Aiziet pirmais [šņabis], un dziedam visi fodrallalā!" avīze iesaka dziedāt "Aiziet vilciens - ik pa četrām stundām, kā nu pagadās!". Teksts zviedru valodā "rīmējas".

"Nozare.lv", vismaz divas reizes pēdējos mēnešos atrodoties Stokholmā, konstatēja, ka vienā no galvenajām piepilsētas vilcienu līnijām vienu reizi bija remonts, bet citu reizi - daļai no līnijas atslēgusies signālu sistēma un vilcieni aizstāti ar autobusiem. Zviedru ziņu portālos bieži vērojama iedzīvotāju neapmierinātība ar piepilsētas vilcienu satiksmi.

Zviedru Jāņu tradīcijas plašos vilcienos līdzinās baltiešu paražām - tiek kurti ugunskuri, iedzerts, ēsts. Jāņos zviedri īpaši iecienījuši siļķi ar jaunajiem kartupeļiem, desertā pasniedzot gada pirmās zemenes.

Zviedriem ir arī Jāņu nakts ticējumi, piemēram, lai sapņos redzētu savu izredzēto, meitām jāsalasa septiņu vai deviņu dažādu sugu ziedi. Atšķirībā no Baltijas valstīm, zviedri svin savu "Midsommar" vasaras saulgriežiem tuvākajā piektdienā, kas šogad sakrīt ar 22.jūniju, bet var svārstīties starp 20. un 26.jūniju.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais