Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Asanžs gatavojas dzīvei Ekvadorā

WikiLeaks dibinātājs Džuljens Asanžs (Julian Assange) izteicies, ka jūtas gatavs dzīvei Ekvadorā un ir pateicīgs par atbalstu, ko minētā valsts līdz šim devusi, atbildot uz viņa lūgumu sniegt politisko patvērumu.

Asānžs šobrīd atrodas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, uz kurieni viņš devās lūgt politisko patvērumu, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tiek apsūdzēts seksuāla rakstura noziegumos.

Telefonintervijā Australian Broadcasting Corp. Radio Asanžs sacīja, ka «ekvadorieši līdz šim pauduši diezgan lielu atbalstu. Esmu dzirdējis, ka Ekvadoras vēstnieks Austrālijā izteicis atbalstošus komentārus. Viņi jau ilgāku laiku izturas līdzjūtīgi.»

Tomēr viņš piebilda, ka viņam nav informācijas, kad Ekvadora varētu izlemt, vai apstiprināt viņa lūgumu pēc politiskā patvēruma.

Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea (Rafael Correa) ceturtdien, 21.jūnijā, sacīja, ka pirms lēmuma pieņemšanas valdība gatavojas ļoti rūpīgi izskatīt Asanža pieteikumu.

«Mēs nepieļausim, ka cilvēks, kurš lūdzis politisko patvērumu, tiek sodīts ar nāvi, jo īpaši par politiskiem noziegumiem,» teica Korrea.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Londonas tiesa noraidīja Asānža apelācijas sūdzību lietā par viņa izdošanu Zviedrijai. Tagad Asanžs baidās, ka pēc nogādāšanas Zviedrijā viņu varētu nosūtīt uz ASV, kur par WikiLeaks pausto informāciju viņam varētu piespriest pat nāves sodu.