Grieķijas vēlēšanās uzvar taupības cienītāji

© Scanpix

Svētdien atkārtotajās Grieķijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi partija, kas atbalsta taupības pasākumus - Jaunā demokrātija.

Pēc Iekšlietu ministrijas datiem, Jaunā demokrātija ieguvusi 29,7% balsu (129 vietas), bet kreiso partiju apvienība Radikāli kreiso koalīcija (Syriza) – 26,9% balsu (71 vieta). Trešajā vietā ierindojusies partija, kas arī gatava ievērot aizdevuma līguma nosacījumus – Pasok, iegūstot 12,3% balsu (33 vietas).

Tādējādi partijām Jaunā demokrātija un Pasok kopā ir absolūts vairākums parlamentā.

Pasaules līderi jau apsveikuši uzvarējušo partiju, mudinot Atēnas pēc iespējas ātrāk izveidot valdību. Tāpat tiek uzsvērts, ka vēlēšanu rezultāti ir «labākā garantija», lai pārvarētu ekonomikas un sociālās problēmas.

Savukārt Amerikas Savienotās Valstis paziņojušas, ka Grieķijas palikšana eirozonā ir ikviena interesēs.

Jaunās demokrātijas līderis Antonis Samaras (Antonis Samaras) norādījis, ka grieķi izvēlējušies palikt vienotās valūtas blokā. Viņš aicinājis izveidot valdību, kuras uzdevums būs «glābt valsti».

Syriza līderis Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) atzinis sakāvi, norādot, ka viņa partija valdībā nebūs. Neskatoties uz to, partija turpinās kritizēt taupības pasākumus, esot opozīcijā, vēsta BBC.

Svarīgākais