Ēģiptes Konstitucionālā tiesa atzīst parlamentu par antikonstitucionālu

Ēģiptes Konstitucionālā tiesa ceturtdien atzinusi visu parlamentu par nelikumīgu, vēsta ziņu aģentūra MENA.

"Konstitucionālā tiesa apstiprinājusi (..), ka parlamenta vēlēšanas nebija konstitucionālas un ka viss parlamenta sastāvs kopš ievēlēšanas ir nelikumīgs," ziņo MENA.

Bruņoto spēku augstākās padomes pārstāvji bija sēdē un pagaidām ar oficiālu paziņojumu vēl nav nākuši klajā. Tomēr kāds avots militārajās aprindās norādīja, ka tiesas lēmums dod armijai likumdošanas varu.

"Mēs to nevēlamies, bet saskaņā ar tiesas lēmumu un likumu tā ved atpakaļ pie mums," norādīja anonīmais avots.

Bruņoto spēku augstākā padome valstī pārņēma varu pēc tam, kad tautas sacelšanās rezultātā tika gāzts prezidents Hosni Mubaraks.

Konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs Faruks Sultans aģentūrai AFP norādīja, ka tiesas lēmums atceļ parlamentu un varasiestādēm tas ir jārespektē.

"Konstitucionālās tiesas lēmums ir saistošs visām valsts varasiestādēm un visai tautai," viņš piebilda.

Ēģiptes parlamenta apakšnama spīkeris Musulmaņu brālības politiķis Saads al Katatni īsi pirms tiesas lēmuma pasludināšanas pauda pārliecību, ka nevienai varasiestādei nav tiesības atlaist likumdevējvaru, kurai būšot jāizspriež, kā īstenot tiesas lēmumu.

Ēģiptes parlamentā dominē Musulmaņu brālības izveidotā Brīvība un taisnīguma partija (BTP). Arī nedēļas nogalē gaidāmajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā viens no diviem kandidātiem ir Musulmaņu brālības politiķis Mohammeds Mursi.

Viens no BTP vadošajiem politiķiem Mohameds al Beltagi Konstitucionālās tiesas lēmumu nodēvējis par "militāru apvērsumu".

Virkne pasākumu, tostarp atļaušana armijai veikt arestus, un tagad šis tiesas lēmums ir "apvērsums, ar kura palīdzību militārā padome izdzēš visgodājamāko posmu valsts vēsturē", savā sociālā tīkla "Facebook" kontā ierakstījis al Beltagi.