Palestīnieši aicina savu prezidentu Abāsu pārdomāt un balotēties vēlēšanās

© AP

Jordānas upes rietumkrasta pilsētu ielās svētdien iznākuši tūkstošiem palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa atbalstītāju, aicinot viņu grozīt savu šonedēļ paziņoto lēmumu un tomēr kandidēt janvārī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Vēcinot karogus, viņi sveica savu prezidentu, kas šai dienā apbraukā Rietumkrasta teritorijas, kur palestīnieši cer izveidot savu valsti, un skandēja: "Mahmud Abas, neatkāpies! Tu mums esi pamats!". Piedalīties šajās atbalsta demonstrācijās aicinājusi arī Abasa vadītā kustība "Fatah".

Kā ziņots, ceturtdien Abass pavēstīja, ka nekandidēs uz otro pilnvaru termiņu, jo miera sarunās ar Izraēlu nav panākts progress un okupētajās palestīniešu teritorijās turpinās pretlikumīgo ebreju kolonistu apmetņu būvniecība.

Brauciena laikā Abass teica vairākas uzrunas, bet nevienā no tām nepieminēja savu nākotni.

"Jūs mums esat vajadzīgs," Abasam paziņoja Hebronas gubernators Huseins al Aradžs, bet palestīniešu prezidents savā īsajā atbildes runā nekādā veidā nereaģēja uz hebroniešu aicinājumiem neatkāpties.

Šo braucienu tiešraidē translēja palestīniešu televīzija, kas kopš ceturtdienas raida Abasa atbalstam veltītas pārraides, dziesmas un dzejas.

Daudzi analītiķi gan uzskata Abasa paziņojumu par taktisku gājienu, kura mērķis ir pārliecināt Amerikas Savienotās Valstis izdarīt lielāku spiedienu uz Izraēlu, lai tā pilnībā apturētu apmetņu celtniecību Rietumkrastā.

Izraēlas ultranacionālistiski noskaņotais ārlietu ministrs Avigdors Lībermans izteicies, ka Abasa vārdus neuztver nopietni, taču palestīniešu delegācijas vadītājs sarunās ar Izraēlu Sāebs Erīkāts uzsvēris, ka šis paziņojums nav jāuzskata par taktisku soli.

Arī Izraēlas prezidents Šimons Peress, kas par savu lomu 1993.gada Oslo miera līguma parakstīšanā godalgots ar Nobela Miera prēmiju, sestdien vērsās pie Abasa, mudinot viņu nepadoties. Ar šo aicinājumu Peress nāca klajā Telavivā, runājot atentātā nogalinātā Izraēlas prezidenta Ichāka Rabīna piemiņas pasākumā.