Vairāk nekā 80% itāliešu atbalsta krucifiksu atrašanos skolās

84% Itālijas iedzīvotāju atbalsta krucifiksu atrašanos skolu klašu telpās, tādējādi iebilstot pret neseno Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu, kurā krucifiksu izvietošana klasēs atzīta par cilvēktiesību pārkāpumu. Šādi rezultāti ir aptaujai, kuras rezultāti šodien publicēti Itālijas laikrakstā "Corriere della Sera".

14% aptaujas dalībnieku atbalstījuši viedokli, ka krucifiksi no klasēm jāizņem, bet 2% atzinuši, ka viņiem nav noteiktas nostājas šajā jautājumā.

Krucifiksu atstāšanu klasēs atbalstījusi pat lielākā daļa to respondentu, kuri atzinuši, ka nav aktīvi praktizējoši katoļi.

Kā uzskata politiskais komentētājs Renato Manheimers, daudzi itālieši krucifiksu uzskata par savas valsts kultūras un sociālo tradīciju simbolu, lai gan vienlaikus atzīst arī tā reliģisko nozīmību.

Kā ziņots, ka ECT otrdien nosprieda, ka no Itālijas skolu klašu sienām ir jāaizvāc krucifiksi, norādot, ka skolēniem, kas nav kristieši, tie var traucēt.

Prasību tiesā bija iesniegusi Itālijas pilsone Soile Lautsi, kas sūdzējās, ka valsts skolā, kuru Ziemeļitālijā apmeklē viņas bērni, krucifikss ir katrā klasē. Lautsi norādīja, ka tas ir pretrunā ar viņas bērnu tiesībām uz sekulāru izglītību, un Strasbūras tiesa lēma viņai par labu.

Itālija solījusies šo tiesas lēmumu pārsūdzēt. Tiklab Vatikāns, kā Itālijas valdība un plaša politisko partiju spektra pārstāvji izteikušies, ka krucifiksiem jāpaliek klasēs, jo tie ir Itālijas kristīgās kultūras daļa.