Apcietinātā Aum Shinrikyo sektante sniedz liecības

Vakar liecības Japānas policijai sākusi sniegt svētdien aizturētā Naoko Kikuti – priekšpēdējā brīvībā palikusī pastardienas sektas Aum Shinrikyo aktīviste, kura cita starpā tiek turēta aizdomās par līdzdalību zarīna gāzes izsmidzināšanā Tokijas metropolitēnā 1995. gadā. 40 gadus vecā sieviete atzinusi, ka savulaik patiešām darbojusies sektā, taču jau sen atteikusies no tās ideāliem.

«Jā, es piedalījos zarīna gāzes izgatavošanā, taču tolaik pat nezināju, kas tā ir par ķimikāliju un kādam nolūkam paredzēta,» ziņu aģentūra Kyodo citē N. Kikuti sacīto. Sieviete izteikusi gatavību pilnībā sadarboties ar izmeklēšanu, piebilstot, ka pat jūtoties atvieglota, ka viņai vairs nav jābēguļo un jāslēpjas ar svešu vārdu. AFP gan atgādina, ka 13 grupējuma līderiem ar pašpasludināto guru Sjoko Asaharu priekšgalā piespriesti nāvessodi (tie gan vēl nav izpildīti), un arī N. Kikuti, kura tiek uzskatīta par vienu no viņam pietuvinātām personām, draud līdzīgs sods.

Reuters vēsta, ka N. Kikuti svētdienas vakarā tika apcietināta Sagamiharas pilsētā, kur dzīvoja ar svešu identitāti un strādāja par grāmatvedi aprūpes centrā. Kad policija, kas bija saņēmusi ziņojumu par viņas atrašanās vietu, ieradusies dzīvoklī, sieviete uzreiz atzinusi, ka ir meklētā sektantu aktīviste. Japānas mediji vakar gan vēstīja, ka policijā uzsākta izmeklēšana, kādēļ ignorēti iepriekš saņemti signāli par N. Kikuti atrašanās vietu. Viena no viņas kaimiņienēm stāstījusi, ka vēl pagājušā gada rudenī informējusi policiju, ka kaimiņos dzīvojošā sieviete ļoti atgādina meklēto noziedznieci, kuras fotogrāfijas izplatītas visā Japānā, taču policija tā arī nav reaģējusi. CNN vēsta, ka par informāciju, kas palīdzētu notvert N. Kikuti, bija izsludināta 10 miljonu jenu jeb 125 000 dolāru atlīdzība, taču vakar policija nesniedza ziņas, vai kāds to saņems. AP vēsta, ka vakar ticis apcietināts arī 41 gadu vecais vīrietis, ar kuru kopā N. Kikuti dzīvojusi kopš 2004. gada. Gadu vēlāk vīrietis piedāvājis viņai apprecēties, taču N. Kikuti paziņojusi, ka viņai ir svarīgs iemesls, lai neizietu pie vīra, un atklājusi savu īsto identitāti. Tagad viņas dzīvesbiedram tiks izvirzītas apsūdzības par meklēšanā esoša noziedznieka slēpšanu.

Sektu Aum Shinrikyo Sjoko Asahara izveidoja 1987. gadā, tās ideoloģiju balstot uz dažādiem, brīžam pat pilnīgi pretrunīgiem postulātiem, kurus bija aizņēmies no budisma, hinduisma un citām reliģijām. Ar laiku sektas līderis sāka sludināt drīzu un nenovēršamu pastardienu, mudinot sektantus iesaistīties tās tuvināšanā. Aum Shinrikyo veikusi vairākas amatpersonu slepkavības, 1994. gadā tā izsmidzināja zarīna gāzi Macumoto pilsētā (bojā gāja astoņi cilvēki), bet gadu vēlāk sarīkoja līdzīgu uzbrukumu Tokijā, nogalinot 13 un saindējot vairāk nekā 6300 cilvēkus. Daudzi no cietušajiem vēl tagad izjūt šā terora akta sekas, jo gāze atstāj neatgriezenisku iespaidu uz cilvēku nervu sistēmu, atgādina AP. Vairāk nekā 200 grupējuma aktīvistu jau stājušies tiesas priekšā,

13 no viņiem piespriests nāvessods, bet no Aum Shinrikyo vadītājiem pagaidām nav notverts vien 54 gadus vecais Kacuja Takahaši.