Ēģiptieši protestē pret spriedumu Mubārākam

Tūkstošiem ēģiptiešu uzskata, ka bijušajam prezidentam Hosnī Mubārakam piespriestais mūža ieslodzījums ir pārāk maigs sods, un pauž neizpratni, kādēļ attaisnoti seši augsta ranga policijas komandieri, kuri ir tieši atbildīgi par pērn notikušo vardarbīgo demonstrāciju apspiešanu, kādēļ par korupciju attaisnoti H. Mubāraka dēli.

Sestdien tiesas pasludinātais spriedums 84 gadus vecajam H. Mubārakam, kurš Ēģiptē gandrīz vienpersoniski valdīja 30 gadu garumā, un viņa tuvākajiem līdzgaitniekiem izraisījis ļoti asu reakciju sabiedrībā, un aizvien biežāk izskan viedoklis, ka pērn uzsākto revolūciju nepieciešams turpināt. «Kad pagājušajā pavasarī Mubāraks deva pavēli šaut uz mierīgajiem demonstrantiem, gāja bojā vairāk nekā 850 cilvēku, bet vairāki tūkstoši tika ievainoti. Tagad izrādās, ka par to neviens nav atbildīgs, jo gan jau apelācijas tiesa Mubārakam un bijušajam iekšlietu ministram Habībam el Adlī piespriestos mūža ieslodzījumus mīkstinās,» sarunā ar Euronews stāsta kāda sieviete, kura apgalvo, ka pagājušā gada protestu laikā tika nogalināts viņas vīrs.

Līdzīgi uzskata daudzi no tiem, kuri sestdienas pievakarē bija pulcējušies Kairas Tahrīra laukumā un sola turpināt demonstrācijas līdz tam brīdim, kad vecā režīma pārstāvji, arī militāristi, beidzot atteiksies no varas, – lielākā demonstrācija, kā jau musulmaņu valstīs ierasts, iecerēta piektdien pēc tradicionālajām lūgšanām. Tautas neapmierinātību ar spriedumu H. Mubārakam un viņa līdzgaitniekiem jau mēģinājis izmantot Musulmaņu brālības kandidāts 16. jūnijā paredzētajās prezidenta vēlēšanās Mohammads Mursī – uzstājoties Tahrīra laukumā, viņš paziņojis, ka savas uzvaras gadījumā rīkošot jaunu tiesas procesu pret eksprezidentu. Naktī uz svētdienu divās Ēģiptes provinces pilsētās neapmierinātie demonstranti izdemolējuši otra prezidenta amata kandidāta – H. Mubāraka valdības pēdējā premjera Ahmeda Šafika štābus, ziņo BBC.