Obama nožēlo kļūdaino izteikšanos par "Polijas nāves nometnēm"

ASV prezidents Baraks Obama vēstulē Polijas kolēģim Broņislavam Komorovskim paudis nožēlu par to, ka nesen publiskā uzrunā Vācijas okupētajā Polijas teritorijā izveidotu nacistu koncentrācijas nometni kļūdaini nodēvējis par "Polijas nāves nometni".

Ar vēstules saturu plašāka sabiedrība iepazīstināta piektdien.

"Es nožēloju šo kļūdu un piekrītu - šis brīdis ir iespēja, lai nodrošinātu, ka šī un nākotnes paaudzes zina patiesību," Obama rakstījis Komorovskim vēstulē, kas datēta ar 31.maiju.

Obama uzrunā otrdien Otrā pasaules kara gadu nacistiskās Vācijas koncentrācijas nometni, kurā tika nogalināti ebreji, nodēvēja par "Polijas nāves nometni". Baltais nams vēlāk paskaidroja, ka prezidents pārteicies, un pauda nožēlu.

Kļūmīgais izteikums izskanēja ceremonijā, kurā Obama ar pēcnāves apbalvojumu - Prezidenta brīvības medaļu - pagodināja Polijas pagrīdes virsnieku Janu Karski, kurš nosūtīja sabiedrotajiem pirmās aculiecinieku liecības par nacistiskās Vācijas īstenoto Eiropas ebreju genocīdu.

Piektdien nododot atklātībai vēstuli, Komorovskis pauda gandarījumu, par "ātro" nožēlas apliecinājumu, ko paudis "svarīgs mūsu sabiedrotais un labs draugs".

Obama vēstulē Komorovskim konkrēti norādījis, ka "tādu Polijas nāves nometņu nav bijis".

Viņš atzina, ka "kļūdaini" šo apzīmējumu izteicis apzīmējuma "nacistu nāves nometne Vācijas okupētajā Polijā vietā".

"Nogalināšanas centrus Aušvicā-Birkenavā, Belžecā un Treblinkā, kā arī citviet okupētajā Polijā izveidoja un vadīja nacistu režīms. Daudzi poļi, gluži pretēji, riskēja ar savu dzīvību un atdeva savu dzīvību, lai glābtu ebrejus no holokausta," rakstīja Obama. "Otrajā pasaules karā daudzi poļi šausmīgi cieta brutālajos nacistu okupācijas apstākļos."

"Savos centienos iznīcināt Polijas nāciju, Polijas kultūru un Eiropas ebrejus, nacisti nogalināja sešus miljonus Polijas pilsoņu, ieskaitot trīs miljonus Polijas ebreju holokaustā," vēstulē norādīja Obama.

Polijas valdība rūpīgi seko līdzi tam, vai pasaules medijos nacistiskās Vācijas nāves nometnes netiek nodēvētas par Polijas nometnēm. Pat ja vārds "Polija" tiek lietots kā ģeogrāfiska norāde, tas var radīt iespaidu, ka Polija ir atbildīga par holokaustu, skaidro valdība.

Svarīgākais