Nodegušā postenī atrod bojāgājušus kazahu robežsargus

Nodegušā robežkontroles postenī uz Kazahstānas un Ķīnas robežas vakar atrastas 12 bojāgājušu kazahu robežsargu mirstīgās atliekas, vakar paziņojusi Kazahstānas Nacionālā drošības komiteja, kuras pakļautībā ir robežapsardzes dienests. Ir aizdomas, ka robežsargi noslepkavoti, bet postenis nodedzināts, lai slēptu nozieguma pēdas.

Robežapsardzes dienesta direktors Turganbeks Stambekovs paziņojis, ka incidents noticis valsts dienvidaustrumos, robežapsardzes postenī Arkgankergen, kas atrodas nomaļā vietā un darbojas tikai vasarās, lai novērstu nelegālu ārstniecisku zālīšu vākšanu nacionālā parka teritorijā. Viņš apstiprinājis, ka nodedzināta arī netālu esošā mežsarga māja, pie tās atrasts mežsarga līķis, bet nav zināms trīs robežsargu liktenis. «Uz notikuma vietu izbraukusi valdības komisija, notiek izmeklēšana, pagaidām sīkākas informācijas nav,» T. Stambekova sacīto citē Interfax.

Kazahu ziņu aģentūras vēsta, ka nav apstiprinājusies sākotnēji izplatītā informācija par robežsargu ieroču pazušanu. Tos ir izdevies atrast, taču ieroči ir tik apdeguši, ka būs nepieciešams zināms laiks, lai noskaidrotu, vai pēdējo dienu laikā no tiem ir šauts. Mediji vēsta, ka tiek izmeklētas vairākas versijas. Vismazāk ticams, ka karavīri gājuši bojā ugunsgrēkā, jo tas neizskaidro triju robežsargu pazušanu un mežsarga slepkavību. Kazahu mediji uzskata, ka robežsargu vidū varējis izcelties konflikts (interesanti, ka

28. maijā pēc padomju armijas tradīcijām tika atzīmēta Robežsargu diena) un trīs karavīri, noslepkavojuši savus biedrus un nodedzinājuši posteni. Tāpat tiek pieļauta iespēja, ka postenim uzbrukuši kontrabandisti un pazudušie robežsargi ir sagūstīti.