Kvebekā cenšas nomierināt studentus

Kanādas Kvebekas provinces valdība atsākusi sarunas ar studentiem, kuri jau vairāk nekā trīs mēnešus protestē pret plānoto augstskolu mācību maksas paaugstināšanu un iebilst pret nesen pieņemto likumu, kas apgrūtina demonstrāciju rīkošanu.

Vietējās varasiestādes atzinušas, ka vēlas situāciju noregulēt līdz tūrisma sezonas sākumam, taču pagaidām progresa sarunās nav.

AP ziņo, ka pirmdienas vakarā, kad atsākās studentu aktīvistu sarunas ar provinces izglītības ministri Mišelu Koršēnu, tūkstošiem studentu pulcējās kārtējā protesta akcijā pie valdības ēkas Kvebekā. Studentu aktīvisti vēstījuši, ka naktī uz otrdienu aizturēti vismaz 84 studenti, to skaitā divi cilvēki, kuriem bija jāpiedalās sarunās. Kvebekas policija paziņojusi, ka viņi aizturēti par sabiedriskās kārtības traucēšanu un atrašanos uz ielas braucamās daļas, – lielākā daļa no aizturētajiem pēc 400 dolāru drošības naudas samaksāšanas atbrīvoti.

Studentu protestus, kas turpinās jau ceturto mēnesi, izraisīja valdības lēmums par 80% paaugstināt mācību maksu provinces universitātēs. Lai gan mācību maksas paaugstināšana (par aptuveni 1700 dolāriem gadā) plānota pakāpeniski, septiņu gadu laikā (tas nozīmē, ka ik gadu maksa tiks paaugstināta par 254 dolāriem), ekonomiskās krīzes apstākļos tas izraisījis plašus studentu protestus. Reuters vēsta, ka regulāras demonstrācijas notiek ne tikai Kvebekā un Monreālā, bet arī aiz provinces robežām, piemēram, Otavā. Aptuveni 165 000 studentu protestē, boikotējot nodarbības. Masu demonstrācijas nereti izvēršas sadursmēs ar policiju – kopš februāra aizturēti vismaz 2500 studentu. Milzīgu protestētāju neapmierinātību izraisīja provinces valdības rīcība, lielā steigā 18. maijā apstiprinot likumprojektu, kas sarežģī protestu rīkošanu. Saskaņā ar šo dokumentu protestu organizētājiem vismaz astoņas stundas pirms to sākšanās jāinformē policija par protesta norises vietu, laiku un dalībnieku skaitu – pretējā gadījumā atbildīgajiem draud milzīgi naudas sodi.

Kanādas mediji norāda, ka provinces valdība pārrēķinājusies, cerot, ka šāds lēmums nomierinās studentus, – efekts ir gluži pretējs, un tagad jaunieši pieprasa ne tikai mācību maksas paaugstināšanas iesaldēšanu, bet arī skandalozā likuma atcelšanu. Reuters uzsver, ka provinces valdība ir ieinteresēta pēc iespējas ātrāk atrisināt situāciju, jo regulārās demonstrācijas kaitē provinces pilsētu tēlam tūrisma sezonas priekšvakarā. 10. jūnijā Monreālā notiks Pirmās formulas sacensību posms, jūnija nogalē – tradicionālais džeza festivāls, un jau tagad viesnīcu īpašnieki sūdzējušies, ka daudzi cilvēki atsaukuši numuriņu rezervēšanu, jo nevēlas doties uz pilsētu, kuras centrā regulāri notiek protesta gājieni, demonstrācijas un nemieri.