Dānijā aiztur iespējumus teroristus

Dānijas varasiestādēm izdevies aizturēt divus somāliešu izcelsmes Dānijas pilsoņus, kuri plānojuši terora aktu. Tā kā draudi ir novērsti, pašlaik neesot nepieciešamības noteikt augstāku trauksmes līmeni, uzskata drošības dienesti. Gaidāms, ka jau tuvākajās dienās aizturētajiem, viens no kuriem saistīts ar Somālijas islāmistiem, tiks izvirzītas apsūdzības.

Dānijas Drošības un izlūkošanas dienests (PET) paziņoja, ka aizturētie ir 18 un 23 gadus veci brāļi, kuri jau 16 gadus dzīvojot Dānijā. Ir zināms, ka viens no viņiem samērā nesen izgājis apmācības kursu Somālijas kaujinieku grupējuma Al-Shabab (tiek uzskatīts, ka tas ir saistīts ar starptautisko teroristu tīklu Al Qaeda) treniņnometnē. Neprecizējot, kāds bijis iecerētā terora akta mērķis, PET vēsta, ka tā plānošana bijusi noslēguma stadijā, – aizturētie sprieduši par to, kādu ieroču tipu izmantot un kādu taktiku izvēlēties.

AFP, atsaucoties uz Dānijas medijiem, vēsta, ka viens no brāļiem aizturēts Orhūsā, kur abi dzīvojuši, bet otrs – Kopenhāgenas lidostā, kur ieradies no Orhūsas. Tiek izteikts minējums, ka iespējamais terorists Kopenhāgenā ieradies, lai izlūkotu situāciju ap izvēlēto mērķi. Policija vēsta, ka divos dzīvokļos Orhūsā veiktas kratīšanas, bet par to rezultātiem sīkākas ziņas netiek sniegtas.

Bijušais PET operatīvās nodaļas vadītājs Hanss Jergens Bonničsens sarunā ar AP atgādinājis, ka Dānija par islāmistu teroristu mērķi kļuvusi kopš 2005. gada, kad virkne laikrakstu publicēja pravieti Muhamedu zaimojošas karikatūras. Viņš atgādinājis, ka vairāki radikāļi mēģinājuši izrēķināties gan ar karikatūristu Kurtu Vestergārdu, gan laikraksta Jyllands-Posten redakcijas darbiniekiem. Taču H. J. Bonničsens uzsvēris, ka šī ir pirmā reize, kad par terora aktu gatavošanu tiek aizturēts cilvēks, kurš izgājis apmācības kursu teroristu nometnē un ir saistīts ar starptautiskajiem teroristu grupējumiem. «Visi iepriekšējie bija tā dēvētie virtuves teroristi – atsevišķi indivīdi, kuri ziņas par to, kā gatavojams spridzeklis, smēlās no interneta, viņi nebija profesionāli sagatavoti,» viņš norādījis, liekot saprast, ka šajā gadījumā draudi ir krietni nopietnāki.