Lietuvas iekšlietu ministrs iesaka saīsināt darba dienu

Turpinoties diskusijām par to, vai krīzes laikā Lietuvai nevajadzētu pāriet uz saīsinātu darba laiku, iekšlietu ministrs Raimunds Palaitis ieteicis saīsināt bet darba dienu. Tas ir pretrunā ar Lietuvas premjerministra ieteikumu krīzes laikā strādāt vairāk.

Iekšlietu ministrija jau izstrādājusi šādu lēmuma projektu, un pašlaik tas tiek saskaņots ar citām ministrijām, cerot jau šomēnes iesniegt attiecīgu priekšlikumu valdībai.

Kā izteicies Palaitis, šobrīd tiek diskutēts, kā tiesībsargāšanas iestādes strādās nākamgad un kā tās ar darba algu fondu, kas samazināts par 10%, uzturēs tik daudz darbinieku, lai pienācīgi un savlaicīgi varētu izpildīt savas funkcijas.

Pēc apspriešanās ar arodbiedrībām atzīts, ka šajos dienestos elastīgāks risinājums būtu nevis bezmaksas atvaļinājumi, bet saīsināta darba diena, kur tas iespējams. Pēc ministrijas aplēsēm, tas ļautu ietaupīt valsts budžeta līdzekļus un gādāt, lai vislielākās slodzes stundās strādātu maksimāls darbinieku skaits.

Kā ziņots, diskusiju par darba laika ilgumu šonedēļ aizsāka "DnB Nord" galvenais analītiķis Rimants Rudzkis, kas, tiekoties ar Seima spīkeri Irēnu Degutieni, ieteica samazināt darba algu fondu un legalizēt četru dienu darba nedēļu.

Reaģējot uz šo priekšlikumu, premjerministrs Andrjus Kubiļus ierosināja pretējo - krīzes laikā strādāt vairāk.

"Man nepatīk šāda attieksme un filozofija. Es esmu pārliecināts, ka mēs spēsim pārvarēt krīzi, tikai strādājot vairāk, nevis mazāk. Tādēļ, ja kāds ierosinātu strādāt piecas dienas nedēļā, saņemt algu par piecām dienām un sestajā dienā strādāt par brīvu, tādējādi palielinot iekšzemes kopproduktu, es šādu ieteikumu uzskatītu par krietni racionālāku," viņš paziņoja intervijā radiostacijai "Žiniu radijas".

Vērtējot Palaiša ierosinājumu, premjers sacījis, ka to izskatīs, tomēr joprojām turas pie pārliecības, ka krīzes laikā jāstrādā vairāk.

Pasaulē

Rīgā pirmdienas vakarā plkst.19 notiks protesta akcija pie Krievijas vēstniecības, lai nosodītu Krievijas raķešu triecienu bērnu slimnīcai "Ohmatdet" Kijivā, liecina ieraksti mikroblogošanas vietnē "X".