Eirovīzijas fināla priekšvakarā Azerbaidžānā arestēti 30 protestētāji

Eirovīzijas konkursa fināla priekšvakarā Azerbaidžānas policija arestējusi aptuveni 30 cilvēkus, kuri piedalījās opozīcijas rīkotā protestu akcijā Baku centrā.

Protestus organizēja alianse "Sabiedriskā palāta", kas apvieno valsts lielākās opozīcijas partijas.

Policija arestēja aptuveni 30 demonstrantus, kurus aizveda policija autofurgonos, no notikuma vietas ziņo aģentūras AFP žurnālists.

Šī incidenta acu liecinieki bija daudzi žurnālisti un novērotāji, tostarp Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji, kuri bija ieradušies protestu vietā.

"Man jāsaka, ka negaidīju, ka viņiem tā uzbruks," AFP norādīja viens no novērotājiem, kas pārstāv Norvēģijas Helsinku komiteju.

"Tas, ko mēs patiesībā šeit redzam, ir totalitārs režīms, kas vēršas pret visu, kas atgādina opozīciju," viņš piebilda.

Azerbaidžānas varasiestādes vēlas izmantot Eirovīziju, lai uzlabotu valsts starptautisko reputāciju. Tomēr dziesmu konkursa dēļ pastiprināta uzmanība pievērsta arī tam, ka prezidenta Ilhama Alijeva valdība arestē oponentus, vajā žurnālistus un apspiež vārda brīvību.

Pirmdien vēl pirms pirmā Eirovīzijas pusfināla policija Baku izklīdināja nelielu demonstrāciju, kurā piedalījās aptuveni 100 aktīvistu, bet ceturtdien policija arestēja vairākus opozīcijas aktīvistus, kas Baku bija sarīkojuši nesankcionētu protesta akciju.

Svarīgākais