Lielbritānija brīdina Karzajī par iespējamu atbalsta zaudēšanu

Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns piektdien paziņoja, ka Afganistānas prezidents Hamids Karzai var zaudēt Rietumu atbalstu, ja viņa valdībai neizodies īstenot pieprasītās reformas.

Laikā, kad Lielbritānijas sabiedrībā aizvien samazinās atbalsts valsts dalībai Afganistānas misijā, Brauns misijas aizstāvībai atzina, ka Kabulas valdība kļuvusi par "sinonīmu korupcijai" un aicināja frontes priekšējās līnijās iesaistīt vairāk afgāņu karavīru.

Brauns atklāja, ka pēdējo dienu laikā vairākas reizes runājis ar Karzai, kas nedēļas sākumā tika pasludināts par prezidenta vēlēšanu uzvarētāju, un mudinājis viņu pēc iespējas ātrāk panākt progresu piecos būtiskākajos punktos.

"Ja valdība neizturēs šos piecus eksāmenus, tā būs pievīlusi ne tikai savu tautu, bet arī zaudēs starptautisko atbalstu," savā uzrunā uzsvēra Lielbritānijas valdības vadītājs.

Viņš atklāja, ka sarunās ar Karzai aicinājis viņu pieņemt korupcijas novēršanas likumu, izveidot komisiju, kas izmeklētu un sagatavotu apsūdzības pret korumpētām amatpersonām, kā arī pieņemt jaunus likumus, lai uzlabotu publiskās jomas līgumu caurskatāmību.

Brauns Karzai arīdzan izteicis brīdinājumu, ka vietējo bruņoto grupējumu līderiem un ielikteņiem jaunajā Afganistānas valdībā nav vietas.

"Skumji, bet Afganistānas valdība kļuvusi par sinonīmu korupcijai," paziņoja Brauns, norādot, ka negrasās apdraudēt britu karavīru dzīvības, atbalstot valdību, kas necīnās pret korupcijas sērgu.

Svarīgākais